18.3 C
Bucharest
June 21, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN

Cultura din… fondul de urgenta

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a alocat recent peste 2,7 milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finalizarea şi amplasarea monumentului “Aripi” în Piaţa Presei din Capitala. Ceea ce n-ar fi rau deoarece viata noastra ar fi mult mai goala fara evenimente si monumente culturale. Insa, atunci cand vorbim despre un oras asaltat de nevoi stringente, care schioapata din toate balamalele in incercarea de a redeveni Micul Paris de pe vremuri, despre o capitala europeana in care unii locuitori inca isi mai duc traiul de zi cu zi pe strazi neasfaltate, fara canalizare si apa curenta, in care gropile din carosabil pun in fiecare moment in pericol viata soferilor, in care problema cainilor vagabonzi inca nu a fost rezolvata, in care locuitorii sai tremura in fiecare vara la gandul ca iarna care se apropie vor ramane fara caldura deoarece primaria ar putea sa nu mai subventioneze energia termica, in care primariile de sector sunt sufocate de cereri de locuinte sociale de la persoane care nu au unde sa locuiasca, in care inca exista ghetouri in care copiii se joaca printre seringi si sobolani, in care exista numeroase strazi inguste, sufocate din cauza lipsei parcarilor, cu blocuri la care nici o autoutilitara de pompieri nu poate ajunge, in care se tarasc masini de gunoi vechi si ruginite din care curg zemuri mizerabile, focar de infectii, in care asistenta sociala si politia locala isi roaga angajatii sa-si cumpere singuri pixuri si coli de hartie pentru ca nu au destul buget, in care nu sunt bani nici macar de pubele, alocarea a 2,7 milioane de lei pentru doua aripi pe un soclu este privita cu revolta.

În expunerea de motive a constructiei monumentului se arată că, anterior, pentru acest proiect s-au mai alocat 16.671.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia CGMB, iar în luna mai, Admnistraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a trimis o scrisoare prin care a solicitat alocarea de urgenţă a încă 2.740.000 de lei.

De ce este nevoie de atatia bani pentru un monument nu ni se spune insa. Doar ca este absolut necesar. Ba chiar urgent. Un monument ce trebuie construit. Acum, de urgenta, din fondul de Rezerva al Primariei, fond destinat calamitatilor si situatiilor speciale. Dupa ce soclul din fata Casei Presei a stat gol timp de 25 de ani?!

Goliciunea soclului i-a adus acestuia, de-a lungul sfertului de veac, un farmec aparte. De la simbol al eliberarii de comunism – dupa ce la scurt timp dupa Revolutia anticomunista din 1989, la 5 martie 1990, statuia din bronz a lui Vladimir I. Lenin, înaltă de 7 metri, a fost data jos in uralele multimii – la tinta a ironiilor sutelor de jurnalisti din Casa Presei care erau „amenintati” de sefi si de colegi ca vor ajunge pe acel postament gol dupa fiecare investigatie jurnalistica reusita stiut fiind faptul ca nici o alta recompensa nu se poate ridica la inaltimea sacrificiilor facute pentru meserie, soclul a scris istorie prin insasi prezenta sa acolo.

Era de ajuns sa se puna un pix pe el. O poezie contemporana. Un articol. Toata lumea ar fi stiut ca acestea sunt simboluri ale democratiei cu greu castigata, ale luptei pentru libertate. De ce este nevoie de atatea milioane din banii bucurestenilor pentru a ridica un monument care inseamna de fapt acelasi lucru? De ce este nevoie de un mastodont ce cântăreşte 130 de tone, si are 28 de metri inaltime, de o lucrare demarata în anul 2003 si care a necesitat foarte multe calcule de rezistenţă şi de stabilitate fapt ce a facut ca nici in ziua de azi sa nu fie gata inaltat? Bani, multi bani – in total 9 milioane de lei plus TVA, adica circa 2 milioane de euro – timp, ambitii… pentru ce? Si mai ales din ce? Din banii destinati pentru a rezolva problemele stringente ale locuitorilor Capitalei. Dar de ce sa ne mai miram din moment ce traim in tara in care un kilometru de autostrada se construieste intr-un timp record… de lung! si costa 5-6 milioane de euro, adica cam cat ii costa pe altii zece kilometri sau mai mult?!…

Related posts

Ghinionul naţional

Este Romania tara cersetorilor, a hotilor si a drogatilor?

Între extrema stângă şi extrema dreaptă, cine şi ce?