EDITORIALS IN ROMANIAN

Romania, tara codurilor cu probleme

Unul dintre cele mai des folosite cuvinte in spatiul public romanesc este fara indoiala cuvantul “cod”, care parca e un cuvant predestinat sa duca la certuri si motive de discordie intre principalii actori ai scenei politice din Romania.

Trecand in revista dezbaterile aprinse generate de  Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Codul Silvic, Codul Electoral, Codul Penal, Codul de Procedura Penala sau chiar de Codul Rutier pare ca Romania e “tara codurilor cu probleme”. Cu alte cuvinte, nu exista context pe scena politica unde sa fi fost folosit cuvantul “cod” care sa nu fi dus la razboaie acerbe ale declaratiilor, contraziceri, intepaturi si  ironii  incrucisate intre taberele cu pozitii opuse, oricare ar fi ele.

Fie intre Putere si Opozitie, sau intre locatarii celor doua Palate—Cotroceni si Victoria, respectiv Presedintele Klaus Iohannis si Premierul Victor Ponta, daca e sa ne referim doar la Codul Fiscal. Sau la Codul Silvic . Sau la Codul Electoral .

Fie intre coalitia de guvernamant si liberali, cu interventii pe alocuri si ale reprezentantilor  unor ambasade straine la Bucuresti cand a fost vorba de propunerile de amendare a Codului Penal.

Fiind  vorba de “coduri” importante pentru cadrul legislativ de reglementare a activitatii in domenii cheie ale societatii, indiferent ca e vorba de cel fiscal, penal, electoral  sau silvic si protectia mediului este cat se poate de normal sa existe dezbateri, negocieri si consultari intre principalii protagonisti din spatiul public, intre partidele politice si specialistii in domeniu. Dar tinandu-se seama insa, si de recomandarile partenerilor internationali cum ar fi FMI sau Comisia Europeana. In asa fel incat, sa se armonizeze pozitiile si sa se ajunga la un consens benefic pentru societate, pentru buna functionare a statului de drept, a justitiei, a economiei si fiscalitatii, sau in ceea ce priveste respectarea normelor de protectie a mediului.

“Codurile” enumerate mai sus sunt cruciale pentru Romania si sunt necesare pentru reglementarea cadrului juridic si legislativ de specialitate, in asa fel incat probleme spinoase cu care tara s-a confruntat pana acum sa-si gaseasca solutionarea in conformitate cu interesul national dar si cu legislatia UE.

Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala sunt vitale pentru o fiscalitate transparenta, pentru reducerea evaziunii fiscale si pentru sustinerea cresterii economice si a mediului de afaceri.

Codul Silvic e esential pentru limitarea defrisarilor ilegale scapate de sub control. Codul Electoral ar aduce, printre altele,  lumina in multe aspecte legate de functionarea si finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, domeniu care pana acum, in Romania a fost o gaura neagra,  lipsind in totalitate transparenta existenta in alte tari.

Cat despre Codul Penal, nici nu mai are rost sa repetam cat este de esential pentru statul de drept in care cetatenii sa aiba incredere in statul de drept in care sa se simta protejati,  in care functioneaza o justitie sanatoasa si dreapta, care sa nu fie oarba.

Dar de la aceasta normalitate, pana la razboaie vehemente verbale si ale orgoliilor intre taberele pozitionate opus, mergandu-se pana la jigniri, amenitari, atacuri la persoana, e cale lunga.

Noi, alegatorii celor ce se cearta zilnic pe marginea “codurilor”, oricare ar fi ele, uneori intr-un limbaj ce i-ar face sa roseasca si pe interlopi, stam zilnic si ne uitam consternati la spectacolul grotesc fara sfarsit parca, care impinge tot mai mult clasa politica in derizoriu in loc sa conduca la elaborarea de “coduri” benefice pentru societate, moderne si in conformitate cu interesul national reglementarile UE in domeniile respective sau cu recomandarile altor organisme internationale unde Romania este membru.

Cand vine vorba de adoptarea sau de amendarea si modificarea vreunui “cod”, cele doua sau mai multe tabere din arena cu lei a politicii -oricare ar fie aceste tabere—pozitionate la polurile opuse , lasa mai degraba impresia ca abia asteapta sa se dea in spectacol, decat sa dovedeasca ca sunt intr-adevar aparatorii intereselor cetateanului.

Nu de putine ori, apararea intereselor cetateanului cade insa de obicei pe ultimul plan, si in lupta din “arena cu lei” a politicii prevaleaza interesele de partid, de grup. Se ajunge chiar la lansarea unor acuzatii grave de tradare intre taberele beligerante, sau de sustinere a unor interese straine in detrimentul interesului national. Asa cum a fost, daca ne amintim, acum cateva saptamani, schimbul de replici intre Partidul Social Democrat (PSD) si premierul Victor Ponta pe de o parte, si Presedintele Klaus Iohannis si Partidul National Liberal (PNL) pe de alta parte, declansat in jurul Codului Silvic, cand a fost solicitata interventia Serviciului Roman de Informatii (SRI) sa confirme sau sa infirme acuzatiile PSD potrivit carora Iohannis si liberalii ar face jocul unei companii austriece cu activitate in Romania in domeniul prelucarii lemnului.

Scandalurile izbucnite in jurul “codurilor” lasa impresia ca in Romania are loc  in mod repetitiv un alt fel de experiment al lui Pavlov, cu cuvantul “cod” devenit invariabil noul stimul care genereaza  apetitul si reflexul conditionat al taberelor beligerante pentru  cearta si discordie.

Din pacate insa,  doar de dragul de a se certa si de a se fali cu convingerea ca fiecare dintre certareti detine adevarul absolut. Sau, lasandu-se imbatati cu apa rece ca electoratul lor moare de drag sa-i vada in calitate de printi sau printese razboinice la televizor sau pe Facebook. Si ignorand faptul ca demagogia si politicianismul ieftin de care dau dovada nu mai prinde la electoratul roman, cum poate prindea in alte timpuri.

Singurele conjuncturi  in care cuvantul “cod” nu da nastere la polemici in Romania sunt cele legate de estimarile meteorologice privind fie canicula, acum vara, fie viscolul extrem si ninsorile abundente iarna.

Indiferent insa daca codul de alerta meteo e galben, portocaliu sau rosu, un lucru e cert: pe scena politica romanesca “codul de alerta” se mentine constant la nivelul de rosu-incandescent, chiar si acum vara,  cand e perioada vacantelor.

Iar Codul Onoarei si al Moralei dar si Codul Bunelor Maniere in politica romaneasca, fie ca e vacanta fie ca nu, sunt doar simple forme fara fond….

 

Related posts

O paradoxala popularitate

Noul rasism

Cleptocryptocraţia

Leave a Comment