14 C
Bucharest
October 20, 2020
EDITORIALS IN ROMANIAN

Siguranța românilor, violată de autorități

Se presupune ca justitia ar trebui sa fie oarba. Impartiala. Dreapta. Insa Themis pare ca in Romania trage cu ochiul pe sub esarfa, tine in mana o sabie cu mai multe tăișuri si inclina balanta spre partea care ii convine cel mai mult. Nu ar trebui sa fie asa, desigur, dar ce altceva am putea crede in conditiile in care traim intr-o tara in care ratiunea, dreptatea si impartialitatea scartaie din toate balamalele, unde sapte tineri din Vaslui NU se afla in puscarie, departe de societate, dupa ce au sechestrat si violat cu bestialitate o eleva de 18 ani pana ce aceasta a lesinat si nici macar atunci nu s-au oprit si au turnat peste ea tuica ca sa-si revina acuzând-o că ”joacă teatru”, ignorand strigatele de ajutor? Aceste persoane cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani au demonstrat prin comportamentul lor, nu numai in timpul faptei, dar si la audieri, ca sunt un pericol pentru noi, ceilalti, oameni de rand care vrem sa ne simtim in siguranta, si totusi pot umbla oricand pe strazi printre alti tineri, printre femei singure, printre mame, printre copii. Sunt langa noi si nu au remuscari dupa cum au demonstrat in fata camerelor de filmat.

Decizia autoritatilor de a NU ii tine in arest preventiv pe violatori a fost inca un abuz aplicat victimei si familiei sale, un imbold pentru tupeul oricarui raufacator si, in plus, a contribuit la convingerea comunitatii rurale din zona in care s-au petrecut faptele că tanara a fost de vina pentru ce i s-a intamplat si, influentati de decizia justitiei, au pus la zid vctima care, denigrată şi umilită public, declara acum ca vrea sa plece din tara. O simpla decizie de a-i elibera din arestul preventiv pe violatori a creat un precedent si a scos la iveala putregaiul din sistem, faptul ca sute de violatori umbla liberi pe strazile din Romania pentru ca justitia nu ii considera pericol public din diferite motive care tine, mai mult sau mai putin, de coruptie. Cazul de la Vaslui, spre deosebire de multe alte cazuri de viol, a ajuns in prim-plan datorita social media si a declanşat atat campanii media cat si o solidaritate fără precedent pe reţelele de socializare – petitia care cere pedepsirea celor şapte violatori a ajuns la sute de mii de semnături. Altfel ar fi fost numai un simplu viol din statisticile infioratoare care arata ca in România, în fiecare zi sunt înregistrate astfel de agresiuni, ca sute de persoane sunt violate și numai jumătate dintre făptași ajung în pușcării. Cei sapte tineri de la Vaslui probabil ca ar fi scapat basma curata, iar victima ar fi sfarsit marcata pentru toată viața nu numai de rănile psihice, dar si de oprobiul comunității sub pecetea de femeie usoara, de discriminare si de teama ca cei care i-au făcut rău se pot întoarce oricând la ea.

Acum, dupa ce s-a aflat despre acest caz, nu numai in tara ci si peste hotare, cand cazul elevei de 18 ani a scos la iveala gunoiul de sub pres, ne facem, din nou, de ras in lumea intreaga cu modul în care sunt aplicate legile.

Suntem o tara din Uniunea Europeana in care femeile nu au curaj sa iasa pe strada singure dupa lasarea intunericului, o tara violata de propria justitie, de cea care ar trebui sa le asigure si garanteze cetatenilor ei un drept elementar: dreptul la siguranta.

Related posts

Guvern de uniune nationala? Nu!, nu… si, totusi, poate…

Umbrele din spatele primarului

Despre primejdii la Marea Neagra

Leave a Comment