-0.3 C
Bucharest
January 31, 2023
EDITORIALS IN ROMANIAN

Raspunsul presedintelui la primele huiduieli la adresa sa

Nici nu a pus bine piciorul jos din masina prezidentiala ca seful statului a fost improscat de huiduieli, duminica, la seara de deschidere a festivalului international “George Enescu”. Ceea ce s-a auzit si vazut la televizor a fost un grup de protestatari veniti special pentru acest eveniment. Dar nu la cel cultural, de o mare insemnatate pentru tara, ce urma sa se desfasoare in Sala Palatului, cu o prezenta nationala si internationala de mare clasa, ci la cel politic – aparitia dupa mai bine de o luna de absenta din public a presedintelui Klaus Iohannis. Cei pe care unele televiziuni i-au mediatizat intens si despre ale caror huiduieli s-a scris si se mai scrie inca au fost insa o mana de oameni. La propriu! In ciuda faptului ca au ales un loc destul de nepotrivit pentru a-si exprima opiniile politice – un eveniment cultural de mare importanta – toata lumea le-a respectat dreptul si parerea si le-a suportat manifestarea, inclusiv cuplul prezidential care si-a continuat parcursul in cladirea Salii Palatului, mana in mana, printre zambetele celor prezenti. Totusi, evenimentul nu i-a picat deloc bine presedintelui. Cei care s-au aflat aproape de seful statului, atat la intrarea in cladire cat si in sala de concert, au putut observa ca acesta si-a stapanit cu greu starea de dezamagire. Pentru prima oara in viata sa de presedinte a fost huiduit, iar evenimentul, intens mediatizat, care pateaza imaginea la care Iohannis tine atat de mult, risca sa dea apa la moara celor care se arata nemultumiti de modul in care isi desfasoara activitatea noul presedinte. Vocile romanilor care il acuza ca isi petrece prea mult timp in deplasari internationale si ca reactioneaza prea putin la evenimentele interne se inmultesc, iar sondajele de opinie arata si el o scadere a popularitatii sefului statului in radul romanilor la nici un an de la alegerile prezidentiale.

Insa, Klaus Iohannis s-a tinut tare si a raspuns… ardeleneste. Nu imediat, si in felul sau. Marti la Academia Romana, deschiderea lucrarilor Conferintei Internationale ROMOTPO in fata unui public de seama, format din cercetatori de calibru international, presedintele a tinut sa precizeze ca prezenta sa acolo “nu e deloc intamplatoare”. S-a putut astfel citi printre randurile discursului ca vorbele sale au de fapt doua tinte – pe de o parte oamenii de stiinta si pe de alta criticii sai, din ce in ce mai multi in ultima vreme, ale caror mesaje au inceput sa se acumuleze mai ales in spatiul virtual, pe retelele de socializare care, de altfel, l-au ajutat in castigarea alegerilor.

“Dincolo de faptul ca ma simt apropiat de domeniul dumneavoastra de expertiza, prin prisma formatiei mele profesionale, va marturisesc ca motivatia mea tine si de responsabilitatea pe care o am ca Presedinte al României. Am ales sa particip la acest eveniment pentru a arata inca o data care sunt prioritatile mele. Poate ca unii se asteptau sa vorbesc despre partide sau ar fi vrut sa aiba parte de o vara mai agitata politic. Poate ca pe altii ii nemultumeste lipsa asa-numitelor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare. Pentru mine insa conduita promisa si prioritatile asumate au ramas aceleasi. Si nu vor fi nici in continuare umbrite de efervescenta politica sau de circumstante de moment”, a spus Iohannis chiar in deschiderea discursului sau de la Academia Romana. “Ma aflu astazi alaturi de dumneavoastra pentru ca cercetarea si educatia sunt sansa pe care România o are”, a spus presedintele care a subliniat ca “Este momentul unui consens politic si social real, pentru o Românie creativa, o Românie a inovarii, capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale”. De asemenea, a adaugat ca “stiinta si inovarea nu au culoare politica; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei tari” seful statului subliniind astfel ceea ce considera ca este esential pentru ca si criticii sai sa traiasca asa cum isi doresc.

Huiduielile fac parte, desigur, la un moment dat, din viata oricarui politician care ajunge in varf pentru ca intotdeauna va exista opozitie intr-un stat democratic. Iar cum Romania se mandreste cu acest statut este normal sa se vada si asa ceva la televizor. Si, mai mult ca sigur, criticile la adresa presedintelui se vor inmulti pe fondul “efervescentei politice” si a “circumstantelor de moment” dupa cum foarte bine anticipeaza Iohannis. Totul e sa vedem daca seful statului va rezista pe acelasi traseu pe care si si l-a promis atat siesi cat si romanilor sau daca va cobori stacheta in fata presiunii vox populi din ce in ce mai mari.

Related posts

Multiculturalism

Depolitizarea mentalului românesc

Campanie electoral- judiciară