13.1 C
Bucharest
April 23, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN

Coruptii de azi, candidatii de maine ?

Unii dintre ei coboara din masini luxoase, cu ceasurile de mii de euro lucind la maini si ranjetul arogant pe chip, trec pe langa pensionari amarati si revoltati, prin fata jurnalistilor platiti cu salariul minim pe economie, “sterg” uniformele politistilor impovarati de rate si intra mandri, cu pasi mari, in birourile ponosite ale procurorilor de la Directiile Nationale Anticoruptie (DNA). Multi ies apoi cu capetele plecate, soptind obsesiv cuvantul “Nevinovat”, cu “bratari” de inox si pasi marunti si urca impinsi in dube sumbre. Altii sunt luati pe sus de mascati din vile opulente, din restaurante cu meniuri de fite, din parcuri, masini, birouri ori cimitire, cu banii marcati curgandu-le din buzunare, si sunt “cazati” in cei mai gri metri patrati pe care i-au vazut in viata lor, in spatele usilor grele de fier ce ii rup de viitorul luminos pe care si-l zugravisera cu numai cateva ore inainte.
Ei sunt coruptii. E plina lumea de ei. Dar in Romania parca s-a rasturnat carul. Tragand linia, pare ca aceasta tara a fost pana recent un mare sat fara caini, in care taranii au trudit din greu, fara ragaz sa vada ce se intampla in jur, iar boierii i-au tradat si i-au furat spre propria inavutire.
Astazi, Romania este in plina campanie de epurare, de lupta cu tentaculele pe care le constatam a fi nebanuit de lungi si intortocheate si nu trece saptamana sa nu avem cel putin un corupt din randul edililor si al functionarilor publici care ajunge la zdup. O lupta ce pare din ce in ce mai hotarata, la fel ca si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, acest Corrado Cattani a carei talpa striveste La Piovra mafiei din Romania. Pana cand? Pana unde? e normal sa se intrebe toti romanii care, vor nu vor, se vor confrunta anul viitor cu alegerile locale.
Nicicand n-a parut mai mare dezgustul fata de clasa politica asa ca acum. Nicicand injuraturile la adresa “alesilor” n-au fost mai pline de patos. Nicicand omul de rand n-a fost mai deznadajduit in ceea ce priveste viitorul. Si asta nu pentru ca nu se bucura ca justitia isi arata in sfarsit in Romania postcomunista adevaratul rol. Ci pentru ca in locul fiecarui politician corupt ajuns in spatele gratiilor ramane un gol. Un gol care n-ar trebui sa fie acolo. Pare ca nimeni nu mai vrea sa urce pe tronul primariilor doar pentru binele oamenilor pe care ii reprezinta si nu pentru propriul bine, ca pana acum. Pare ca nimeni nu mai vrea sa ocupe functii in aparatul de stat daca nu va mai putea face mis-mas-urile care s-au facut pana acum cu contracte fictive si licitatii masluite. Iar tupeul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, prins recent cu mita chiar in conditiile in care se vorbeste numai despre lupta anticoruptie, nu ofera perspective imbucuratoare lumea intrebandu-se, de asemenea, daca DNA nu este de fapt un Hercule a carei Hidra a baut din elixirul nemuririi, un Corrado Cattani singur impotriva tuturor, un Don Quijote care se lupta cu morile de vant.
Si chiar daca se vor gasi persoane cinstite in aceasta tara, care sa se inhame la carmuire, cine va mai avea incredere in ei? Pentru ca, potrivit sondajelor si a dovezilor istoriei recente, s-a observat ca romanii sunt un popor din cale-afara de iertator, care uita repede relele suferite, si care are mai multa incredere intr-un rau cunoscut decat in necunoscut. Asadar, sa nu ne mire deloc daca la alegerile urmatoare ii vom vedea printre candidati pe condamnatii de astazi pentru coruptie, arestati cu atata tam-tam. Romanii uita repede.

Related posts

UE-Centru si periferie

Ludovic Orban, next level către adevăratul primar al Bucureştiului

Omul cu masa