20.4 C
Bucharest
April 12, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN

Bine ati venit in Romania, d-le Ambasador Klemm!

La aproape trei ani de la incheierea misiunii la Bucuresti de catre predecesorul sau, noul ambasador American a sosit in sfarsit, in Romania. Sosire, care este un eveniment fara indoiala asteptat cu mare interes de comunitatea diplomatica, si nu numai. Dupa ce in martie a fost nominalizat de presedintele Barack Obama pentru acest post, si a fost audiat in Congres in luna iulie, Hans G. Klemm a depus juramantul miercurea trecuta la Departamentul de Stat in prezenta secretarului de stat John Kerry. Prezenta pe care a elogiat-o drept o reflectare a importantei pe care SUA o ataseaza relatiei cu Romania, dar şi a angajamentului lui faţă de consolidarea legăturilor dintre cele două ţări.

Klemm, care-si va depune scrisorile de acreditare azi-dupa amiaza Presedintelui Klaus Iohannis, isi incepe mandatul intr-o perioada plina de provocari atat pentru scena politica interna din Romania, cat si pentru regiune, dar si pentru Uniunea Europeana in general, confruntate cu afluxul de refugiati si toate problemele aferente gestionarii acestui fenomen. In plus, lucrarile de la scutul anti-racheta de la baza militara Deveselu se apropie de final, termenul convenit cu partenerii americani pentru darea in functiune apropiindu-se cu pasi repezi.

Pe tot acest fundal, discursul pe care ambasadorul Klemm l-a sustinut la ceremonia de depunere a juramantului a transmis si nuantat cateva mesaje cheie. Legate in primul rand de indemnuri pentru continuarea luptei impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania dar si de intensificarea cooperarii, atat in cadrul parteneriatului bilateral cat si in cadrul NATO, in domeniul securitatii, intr-o regiune cu o Rusie tot mai suparata din cauza extinderii NATO in zona dar si din cauza sistemului anti-racheta de la Deveselu.

Coincidenta sa nu, nu mai departe de a doua zi dupa depunerea juramantului de catre Hans G. Klemm , ocazie cu care el a tinut sa salute lupta impotriva coruptiei mari din Romania, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat trimiterea in judecata a premierului Victor Ponta in dosarul Rovinari-Turceni pentru evaziune fiscala si trafic de influenta.

La fel ca si la audierea sa in Comitetul de Relatii Externe a Senatului american in luna iulie, cand si-a exprimat sustinerea deplina pentru institutiile care lupta impotriva coruptiei in Romania, si in discursul de la depunerea jurmantului, ambasadorul Klemm a dat din nou de inteles ca toleranta sa fata de fenomenul marii coruptii va fi zero. “No Klemmency” (clemency)—daca ne e permis un mic joc de cuvinte, pare sa fi fost mesajul ferm transmis inca o data de noul ambasador al SUA in ceea ce priveste tolerarea derapajelor de la statul de drept si a marii coruptii. Aceasta fiind una dintre marile probleme ale Romaniei care, asa cum a subliniat si la audierea sa in Senat, nu numai ca poate periclita securitatea nationala si intereselor cetatenilor, dar si afecta investitiile americane din Romania.

Sa ne amintim si ca nu mai departe de luna iulie, la audierea sa in Senat, Klemm a primit recomandarea expresa din partea Senatorului Ron Johnson sa se asigure ca procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi “o femeie incredibil de curajoasa, va rămâne sprijinită de Guvernul României”.

De altfel, in discursul rostit la ceremonia de depunere a juramantului, Hans G. Klemm a adus elogii procurorilor anticoruptie si judecatorilor pentru ca demonstreaza ca nimeni nu e mai presus de lege, devenind astfel inspiratie si model pentru colegii din regiune. “Pentru a îmbunătăţi respectarea statului de drept, România a făcut eforturi ample, serioase de eliminare a corupţiei la nivel înalt, flagel care afectează vieţile cetăţenilor din întreaga lume. România a dezvoltat instituţii de aplicare a legii puternice, independente şi organisme judiciare care au anchetat, pus sub acuzare şi condamnat zeci de reprezentanţi ai instituţiilor locale, regionale şi centrale. Poliţia română, procurorii şi judecătorii care luptă împotriva corupţiei reafirmă faptul că nimeni nu este deasupra legii şi oferă inspiraţie omologilor lor din regiune.,” a aratat Hans G. Klemm.

“La asumarea conducerii Ambasadei SUA la Bucureşti, mă angajez să sporesc sprijinul acordat eforturilor României de reformare a guvernării şi de respectare a statului de drept,” i-a mai promis noul ambasador American Secretarului de Stat John Kerry la ceremonia de depunere a a juramantului.

“Totodată, mă angajez să conduc o misiune diplomatică etică, prudentă în utilizarea resurselor contribuabililor americani, mereu atentă la securitatea personalului nostru şi a familiilor lor şi dedicată perfecţionării, dezvoltării şi îndrumării tuturor membrilor echipei ambasadei noastre,” a mai aratat ambasadorul Klemm, referindu-se la prioritatile noului sau mandat incredintat de Administratia Americana.

“În calitate de Ambasador SUA la Bucureşti, mă voi baza pe încrederea dumneavoastră pentru a construi legături şi mai puternice cu România, aliatul şi partenerul nostru strategic. Şi, mai presus de orice, bazându-mă pe încrederea dumnneavoastră şi pe experienţa câştigată în regiuni pline de provocări din întreaga lume, de la Timor până la Tokio şi Trinidad, mă angajez să apăr securitatea Americii, să sporesc prosperitatea noastră şi să protejez vieţile şi interesele americanilor de peste hotare,” a fost o alta “mission statement” asumata in discursul sau drept prioritate pentru mandatul in Romania.

La fel cum declarase si la audierile din Comisia de Politica Externa a Senatului SUA, Klemm a aratat ca România este un aliat ferm al NATO şi o ţară cu o semnificativă contribuţie la pacea şi securitatea internaţională.”Stând alături de noi în Afganistan şi Irak, România a sacrificat militari şi a cheltuit resurse financiare şi rămâne un contributor major la Misiunea Resolute Support din Afganistan. Într-o hotărâtă demonstraţie a angajamentului său faţă de securitatea europeană, România găzduieşte un amplasament al sistemului de apărare antirachetă şi sute de infanterişti marini americani şi membri ai Forţelor Terestre ale SUA şi a susţinut ferm SUA în răspunsul la actele de agresiune ale Rusiei în regiune,” a mai subliniat Klemm.

Noul ambasador a folosit prilejul depunerii juramantului ca sa faca si elogiul rolului cheie jucat de Romania in ceea ce priveste prosperitatea sud-estulu Europei in sectoare ca energie si IT. “De mult timp producător de petrol şi gaze naturale, este în măsură să ajute Europa să îşi diversifice sursele şi rutele de tranzit energetice. România este de asemenea lider în sectorul tehnologiei informaţiei, atrăgând un număr din ce în ce mai mare de firme americane să investească în ţară. Ca parte a parteneriatului nostru strategic, România s-a angajat să aplice noi reforme pentru a spori dezvoltarea sa economică şi prosperitatea poporului român, inclusiv creând mai multe oportunităţi pentru exporturile şi investiţiile americane.”

Pe fondul crizei imigrantilor cu care se confrunta Europa in aceste saptamani, demna de consemnat si deosebit de interesanta pare si o alta remarca strecurata de Ambasadorul Klemm in discursul sau de la depunerea juramantului. Remarca care sugereaza toleranta SUA fata de imigranti si integrarea lor in societate. El insusi provenind dintr-o familie de imigranti germani, Klemm si-a salutat cu emotie in discurs rudele, toata familia care a venit la eveniment, “un eveniment care transmite un lucru important despre oportunităţile existente în America: depunerea jurământului în calitate de ambasador de către un american de primă generaţie, fiu al unor imigranţi germani, care urmează să îşi reprezinte ţara peste hotare în calitate de ambasador”.

Dovada ca e pus pe fapte mari si ca vine la Bucuresti cu temele bine facute, Hans G. Klemm a luat in ultimele luni lectii de limba romana si de istorie si traditii culturale dar a si stat de vorba cu cativa dintre predecesorii sai, Mark Gitenstein (2009-2012), Michael Guest (2001-2004), Jim Rosapepe (1998-2001) si Albert Moses (1994-1997) care i-au impartasit sfaturi si impresii din experientele lor la post ca Ambasadori ai SUA in Romania.

Marturisesc ca am zambit la auzirea vestii ca Ambasadorul Klemm s-a intalnit cu cei patru fosti Ambasadori la Bucuresti, pe fiecare dintre ei, eu urmarindu-i indeaproape pe perioada mandatulelor aici. Cu unii chiar m-am intalnit si am ramas in bune relatii si dupa incheierea misiunii lor in Romania. Imi amintesc si acum de intalnirea pur intamplatoare, cu Alfred Moses, pe o strada din Washington D.C. in aprilie 1999, la doi ani dupa ce plecase din Romania. Eram acolo pentru a participa la Summit-ul jubiliar al NATO prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului Nord-Atlantic, cand supriza, in fata mi-a aparut chiar Ambasadorul Moses, care iesea dintr-o cladire unde tocmai isi muta biroul de avocat. Prilej de a evoca amintiri si impresii din misunea sa in Romania.

De asemenea, cu Michael Guest (fost ambasador in perioada 2001-2004), un mare iubitor al Romaniei si al traditiilor sale, dar si una dintre cele mai critice si acide voci la adresa “rampant corruption” din Romania si a guvernului din acea vreme condus de Adrian Nastase, m-am intalnit tot la Washington D.C. chiar la el acasa, in 2005.

Eram acolo cu ocazia vizitei oficiale pe care noul presedinte al Romaniei la acea vreme, Traian Basescu, o intreprindea in capitala americana, si Michael Guest mi-a facut onoarea sa ma invite la el acasa, unde am ajuns doar la cateva minute dupa ce Traian Basescu si sotia sa ii facusera o vizta privata. Intre timp am aflat ca Michael Guest s-a mutat in California, insa nu am sa uit niciodata cum in inima Washington D.C. am fost intampinata de Michael Guest in cea mai pura traditie romaneasca cu paine si sare, dar si cu palinka, precum si “Romania in miniatura” din locuinta sa de atunci, care avea tot etajul decorat cu obiecte de artizanat aduse din Romania. De altfel, “Romania in miniatura de acasa de la Michael Guest” a fost titlul articolului pe care l-am scris dupa aceasta intalnire care mi-a ramas la suflet, fiind atat de impresionata de primirea facuta si de ce am vazut acolo in inima Washington D.C. in locuinta unui fost ambasador in Romania. Inclusiv doua tulnice din Apuseni montate pe peretele uneia din camera, sau o poarta traditionala de lemn din Maramures, in miniatura, instalata la capatul scarii de la etaj catre hol.

De altfel, in cei 24 de ani de cand a fost lansat pe piata, pe care-i vom sarbatori pe 9 octombrie, Nine O’Clock a avut un dialog permanent cu toti ambasadorii SUA care au lucrat la Bucuresti.

Folosim prilejul cu aceasta ocazie sa-i spunem “Bun venit in Romania” si Ambasadorului Hans. G. Klemm care soseste la post intr-o perioada plina de provocari, dupa cum aratam la inceputul articolului. Dar si intr-un moment in care relatiile bilaterale dintre Romania si SUA nu au fost niciodata atat de stranse si speciale ca acum, in istoria celor 135 de ani de legaturi diplomatice.

In plus, cu siguranta mandatul Ambasadorului Klemm va fi o placere in conditiile in care are la Washington, ca omolog la Ambasada Romaniei, un partner de dialog de inalta clasa si un mare profesionist, in prezenta noului ambasador al Romaniei in SUA, George Maior. Acesta a fost primit la Casa Alba de catre Presedintele Barack Obama pentru a-si depune scrisorile de acreditare la numai o zi dupa ceremonia de la Departamentul de Stat in cadrul careia Hans G. Klemm a depus juramantul. Ocazie cu care Maior a reiterat faptul ca pareneriatul strategic cu SUA este un pilon esential al politicii externe romanesti si ca Romania e hotarata sa ramana o insula de stabilitate in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice.

Related posts

Parlament, numele tău este Graţiere

Câţi Nicuşor Dan încap în Traian Băsescu?

Galeata listelor electorale