Doi copii mici aflati la joaca in parc cu incep sa se certe. De unde pana la un moment dat s-au jucat frumos cu o masinuta pe care o plimbau pe rand, deodata orgoliul unuia dintre copii isi zice cuvantul si decide sa acapareze masinuta, fara a-i mai voie si celuilalt sa se atinga de ea. Armonia de pana atunci dintre ei s-a spulberat si instantaneu atmosfera cordiala s-a intunecat. Fiecare incepe sa traga insistent si cu incapatanare de masinuta si sa si-o revendice, tipand din ce in ce mai tare, urland si chiar facand uz de lacrimile cele mai teatrale, ca sa-si impuna si asa dreptatea, dar ca sa si atraga atentia parintilor care-i urmaresc de la distanta pentru a interveni ca aparatori , iar apoi intr-un final sa-i impace.
Cui nu-i sunt familiare astfel de scene?
Cu siguranta multi dintre noi am asistat in mod repetat la astfel de secvente. Fie in calitate de parinti , fie de simpli spectatori trecand ocazional pe langa locurile de joaca pentru copii din parcuri , multora ne-a fost dat sa vedem astfel de imagini. Si nu e nimic neobisnuit, cand protagonistii sunt pusti neastamparati de 3-4-5 ani care-si testeaza, in astfel de interactiuni de la cele mai fragede varste, abilitatile de lider si de influenta in a-si delimita teritoriul si a se impune.
Ce ne facem insa cand protagonistii nu sunt copii inocenti de varsta frageda, ci ditamai barbatii de stat, de la care poporul si alegatorii au pretentii sa se comporte demn, decent, elegant, cu responsabilitate maxima fata de orice prezenta publica si fata de orice cuvant rostit? Mai ales cand obiectul pe care se cearta si contrazic nu mai este o simpla “masinuta-jucarie” inofensiva, ci insasi imaginea si credibilitatea tarii, mai precis interesale sale de politica externa si regionala.
Astfel, președintele Klaus Iohannis l-a acuzat, duminică, pe premierul Victor Ponta că a participat sambata fără mandat la discuțiile de la Sofia in format trilateral cu omologii din Bulgaria și Serbia pe tema situatiei de urgenta din Balcani generate de afluxul de refugiati.
Iohannis, aflat intr-o relatie tot mai tensionata cu Ponta in ultimele luni, a mers intr-acolo incat l-a acuzat pe premier ca a fost in plimbare la Sofia intr-o chestiune interesanta ca preocupare de weekend, omitand totusi, ca dincolo de orice antipatie personala fata de cineva de pe scena politica interna,fie acesta si premierul, un sef de stat ar trebui sa-si aleaga mai cu grija cuvintele, mai ales ca in situatia de fata astfel de vorbe ar putea putea fi interpretate ca un afront de premierii celor doua tari vecine care au participat la trilaterala de la Sofia.
”Dl prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Dl Ponta nu a avut nici un mandat ca să angajeze România în vreun fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a comentat Klaus Iohannis.
Întrebat ce va face în continuare și dacă are de gând să discute cu premierul, președintele a răspuns: ”Da, cu siguranță, după ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuție pe această temă”.
Replica premierului Ponta nu s-a lasat mult asteptata si a venit intr-un mod vehement luni, premierul spunând că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care ”preşedintele nu face nimic” şi tace la Bruxelles ca ”surda în horă”.
”Problema nu este ce spune domnul Iohannis, ci problema este că nu face nimic. Domnul Iohannis merge la Bruxelles şi tace, se întoarce de la Bruxelles şi tace. Ştiţi vorba aceea, ca surda în horă (…) Interesul meu este ca politicile noastre să fie eficiente şi cunoscute”, a declarat, luni, premierul Victor Ponta. El a mai spus că nu avea nevoie de mandat ca să se întâlnească cu ceilalţi prim-miniştri.
“Dacă n-ar fi de râs, ar fi plâns… De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, iar domnul Iohannis, fiind doar arogant şi nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României”, a afirmat Ponta.
“Restul, cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia (…) S-a dus ca surda la horă şi, cum s-a dus, aşa s-a şi întors”, a adăugat Ponta.
Despre razboaiele dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria am mai scris in aceasta rubrica si am aratat ca a cam fost un fel de traditie pana acum, ca indiferent cine au fost ocupantii fotoliilor functiei de Presedinte sau Premier, de-a lungul timpului am asistat la contre, contraziceri, lovituri sub centura intre acestia.
Fie ca la vremea lor aceste razboaie intre Palate au fost intre Presedintele Ion Iliescu si Premierul Adrian Nastase,sau intre Presedintele Emil Constantinescu si Premierul Radu Vasile, fie intre Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu sau intre Presdintele Traian Basescu si Premierul Victor Ponta , astfel de conflicte si impunsaturi au mai existat intre locatarii celor doua Palate. Cu mici exceptii, acesti protagonisti parca au avut in fisa postului ca atributii sa se impunga si razboiasca intre ei, manati de orgolii personale care au ajuns sa domine asupra interesului national, care cere ca principalii exponenti ai statului sa aiba pozitii unitare.
Acum aproape un an de zile, dl. Iohannis promitea solemn in campania electorala pentru prezidentiale ca o sa fie un ALTFEL de presedinte decat conflictualul sau predecesor, Traian Basescu , care daca nu avea un conflict il inventa: fie cu presa, cu opozitia, cu parlamentul, cu societatea civila sau cu premierul.
Klaus Iohannis dadea asigurari in campanie ca va fi un presedinte “mediator si integrator, dar in acelasi timp un arbitru ferm”.
Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Klaus Iohannis si instalarea sa la Palatul Cotroceni, lucrurile chiar au parut ca iau o alta turnura, si anume ca intra pe fagasul corect de colaborare institutionala normala, decenta si responsabila cu Palatul Victoria si premierul Ponta cu care la inceput comunicarea a functionat excelent pe lucuri ce tin de interesul national. Perioada de acalmie a durat insa extrem de putin, caci Presedintele Iohannis nu s-a putut impaca deloc cu ideea colaborarii cu un guvern PSD, pe care tot timpul si l-a dorit inlocuit cu “guvernul sau” dupa cum s-a exprimat de cateva ori . Normal, prin “guvernul sau”, referindu-se la un guvern PNL, motiv pentru care, starea de “pace sub maslini” cu Premierul Ponta nu a durat decat cateva luni.
Din iunie incoace de cand Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a pus sub acuzare pe Ponta pentru fapte comise acum 8 ani in calitate de avocat, in relatia Iohannis-Ponta s-a dinamitat orice urma de incredere reciproca, odata cu iesirile repetate ale Presedintelui prin care i-a solicitat demisia premierului.
Pe fondul tot mai deselor impunsaturi si sicane ale lui Iohannis la adresa lui Ponta, tot mai multi analisti incep insa sa-i gaseasca acestuia tot mai putine calitati de “integrator” asemuindu-l cu Traian Basescu pentru care “divide et impera” era o practica constanta.
Ca tensiunile intre Presedinte si Premier sunt maxime si ca razboiul nervilor a atins cote inalte este evident.
Ca Presedintele nu se impaca deloc cu un Premier PSD, este la fel de evident. Mai ales ca a trecut aproape un an fara sa aiba “guvernul sau”, cu un premier PNL desi functia inalta in care se afla si Constitutia nu-i mai permite sa-si manifeste simpatiile politice personale explicit.
Nu a mai fost nici un dubiu ca Presedintele e in continuare influentabil si influentat de Liberali sambata, cand, primul care s-a intrebat daca Ponta a avut vreun mandat la intalnirea trilaterala de la Sofia a fost vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, care e si premierul din umbra al liberalilor.
Coincidenta sau nu, duminica, exact ideea lui Predoiu a fost aruncata in spatiul public de Presedinte.
Predoiu are o mai mare libertate de miscare decat Iohannis in ceea ce priveste declaratiile, mai ales cele legate de interesul national si politica externa.
Iohannis insa, prin orice actiune pe care o face si orice cuvant rosteste, deja nu mai poate vorbi in nume personal, ci angajeaza Romania, pozitia ei. O astfel de declaratia ca cea facuta sambata, ca Ponta n-a avut mandat pentru intalnirea de la Sofia, facuta numai cu gandul sa dea in Premier, chiar nu-l onoreaza si e dezamagitoare din partea Presedintelui Iohannis. O persoana echilibrata, care a promis ca va fi ALTFEL decat predecesorul, dar care prin astfel de declaratii total neinspirate numai pentru a-l faulta pe Ponta, creeza dezamigiri pentru ca altele au fost asteptarile de la el.
E foarte normal sa existe antipatii intre oamenii politici, si ele exista oriunde in lume, insa atata vreme cat sunt tinute in frau si nu se manifesta in public umbrind interesul national, e totul in regula.
Este insa inadmisibil cand aceste antipatii rabufnesc la suprafata, si nici macar probleme de asemenea anvergura cum sunt interesele strategice ale Romaniei si politica ei regionala si externa, dar si imaginea sa, nu mai pot sa le tina in frau.
Ponta nu s-a dus la Sofia sa se plimbe, ci sa stabileasca cu omologii din doua tari vecine, Serbia si Bulgaria o actiune concertata si corelata cu politicile europene in ceea ce priveste migratia si refugiatii. Din acest punct de vedere, iesirea Presedintelui este de neinteles. Astfel de afirmatii, spuse parca de un profesor sever pe un ton dojenitor unui elev rebel, pot aduce deservicii si crea prejudicii intereselor Romaniei.
Pentru ca in politica externa si de securitate, mai mult ca in orice domeniu, Presedintele si Premierul trebuie sa vorbeasca aceeasi limba , pe acelasi ton si cu aceeasi voce si sa transmita un mesaj unitar si coerent, care sa tina cont de interesul national, dar si de.. “vox populi vox dei”.