8 C
Bucharest
November 29, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN

Este Romania tara cersetorilor, a hotilor si a drogatilor?

De obicei, scriu despre rau. Ma rog, despre acel rau pe care, ca jurnalist, il semnalez si imi doresc sa se schimbe in bine. Despre cei care aleg calea coruptiei, despre anumite locuri inecate in saracie, despre deficientele din educatie, despre birocratia care taie aripi, despre lipsurile din sistemul medical, despre lipsa de respect a unora, despre prostia altora…

Ei bine, de data asta voi scrie de bine. Despre frumusetea, valoarea, bogatia si potentialul Romaniei. Si nu, nu ma caracterizeaza un nationalism extrem, ci realismul. Iar acesta imi spune ca tarii noastre tocmai i s-a facut o nedreptate imensa, ce nu trebuie trecuta cu vederea prea usor.

Zilele acestea a aparut la chioscurile de presa din Romania un ziar de 24 de pagini editat de jurnalistii suedezi de la Expressen, in colaborare cu tabloidul romanesc Libertatea. Omul de rand care cumpara ziarul primea un exemplar din ediția in limba romana a publicației suedeze, editata într-un proiect care vorbește despre problema cerșetorilor din România care au luat cu asalt străzile din Suedia.

“Sunteti în posesia unui exemplar al cotidianului suedez Expressen, care, în colaborare cu Libertatea, este distribuit și în România, într-o ediție specială despre lipsuri sociale și marginalizare”, il anunta aceasta publicatie pe romanul de la chiosc.

Campania suedezilor este intitulată “De ce vin cerșetorii?”, iar în cadrul ziarului in limba romana se publica articole despre creșetorii români care stau în fața magazinelor, în mijloacele de transport public și în alte locuri publice, în toată Suedia.

Potrivit reprezentanților Libertatea, cotidianul român va publica articolele realizate de ziariștii de la Expressen despre fenomenul cerșetorilor deoarece isi doreste sa readuca in memoria colectiva “cealaltă Românie”.

Evident, intrebarea omului de rand care primea publicatia de la chioscul din Romania este: “De ce Suedia imi spune mie asta?”. O intrebare logica mai ales pentru ca nu este roman sa nu cunoasca motivul pentru care tara nordica, la fel ca alte state avansate, a fost luata cu asalt de cersetori. Insa, se pare ca tocmai cei care au initiat acest demers cu totul neobisnuit nu cunosc adevaratul motiv.

Demersului jurnalistic, ce prezinta numai o anumita fata a Romaniei, o fata plina de mizerie, de rromi, de droguri, de saracie, de hoti si de corupti, ii lipseste, insa, analiza pertinenta a situatiei, echilibrul, echidistanta, motivul care duce la aceasta invazie de cersetori in Suedia.

Nicaieri nu se scrie despre faptul ca Romania este, de fapt, o tara membra EU, caracterizata de statornicie pe aceste meleaguri, cu o istorie extraordinar de complexa si de frumoasa, dar ale carei aripi au fost frante de comunisti timp de zeci de ani, care si-a castigat dreptul la democratie prin lupta si sange, care nu are decat 26 de ani de modernism si care lupta acum din rasputeri sa prinda din urma celelalte state din EU. Si unde, din pacate, salariul este inca cu mult sub nivelul Suediei.

Evident, nimanui nu-i place ca teritoriul tarii sale sa fie invadat de cersetori si de potentiale pericole, insa nici romanii din Romania nu sunt mandri de aceasta situatie. Suntem peste 20 de milioane de romani printre care predomina oamenii cinstiti, muncitori, ortodocsi, care vor sa o duca mai bine prin munca cinstita, care vor sa fie in randul tarilor cu nivel inalt de trai. Si carora le este rusine cu pleava ce se revarsa in afara granitelor.

Recent m-am intors din Stockholm unde am petrecut mai multe zile in care am analizat cu foarte mare atentie activitatea cersetorilor romani si atitudinea suedezilor fata de ei.

Atat la plecare cat si la sosire am calatorit in avion cu rromi. In ciuda costumatiei lor tipice si a faptului ca erau dotati cu “obiectele muncii”, sub forma viorilor, a acordeoanelor si a unor instrumente de suflat, miroseau a curat si se purtau civilizat. Dovada ca nu sunt orice fel de rromi cei care aleg Suedia pentru sejururi la cersit. Pe strazile din centrul Stockholmului si la metrou e plin de cersetori, e adevarat. Fiecare are locul lui, fiecare zornaie monede in cutii, insa nici unul nu agreseaza trecatorii. Altii se plimba pe la mese, cer, dar daca sunt tratati cu indiferenta, pleaca. Si in decursul plimbarilor mele lungi nu am vazut nici macar o singura persoana care sa cotizeze cu ceva la bugetul lor. Nici macar una.

Societatile se autoregleaza atunci cand se confrunta cu noi provocari, iar cersetorii se vor imputina in Suedia cand locuitorii acestei tari vor intelege ca nu dandu-le acestora bani ii pot ajuta, ci prin fundatii si organizatii caritabile si, de ce nu, venind ca turisti in Romania si contribuind astfel la bugetul tarii. De altfel, acest proces a inceput deja.

Suedezii, se stie, sunt oameni foarte deschisi, care sar imediat in ajutorul celor nevoiasi, iar la inceputurile acestei invazii au contribuit cu cate un banut, cu haine, cu jucarii. Apoi, cand cersetorii s-au inmultit, au devenit din ce in ce mai reticenti, iar azi nu mai scot asa usor banii din buzunar.

Asadar, lucrurile s-ar linisti de la sine. Din pacate, insa, exista acum un curent gresit si periculos care, iata, se propaga pana la noi in tara: faptul ca incep sa apara discriminarile, iar romanii care lucreaza in Suedia sunt deseori pusi in aceeasi galeata cu cersetorii si catalogati de colegii si sefii lor drept “tigani”. Insa, nu din rautate, ci din nestiinta, din simplul fapt ca ei cred ca toti romanii sunt la fel ca cei pe care ii vad prea des, la colt de strada si la metrou.

Suedezii, la fel ca si alti cetateni ai altor tari, trebuie sa afle ca nu toti romanii sunt cersetori si ca Romania chiar este o tara minunata. Acesta este mesajul pe care ar trebui sa-l prezentam cu celeritate peste hotare daca am avea un Guvern preocupat de acest lucru.

Astfel, cu o mai buna informare, si suedezii ar intelege faptul ca ceea ce vad la ei sunt niste exceptii nefericite si ca noi, romanii din Romania, ii asteptam cu bratele deschise sa ne cunoasca. Insa acest lucru nu se poate realiza prin demersuri ca cel al Expressen, care arata cititorilor numai o anumita parte, mica, a tarii noastre.

Asadar, dragi suedezi, este Romania o tara a cersetorilor, a drogatilor si a hotilor?

Veniti la noi si veti avea parte de o surpriza placuta.

Related posts

O criză cât o moţiune

Bine ati venit in Romania, d-le Ambasador Klemm!

(Ne)Campania pentru alegerile parlamentare