EDITORIALS IN ROMANIAN

Legea anti-fumat, o dovada in plus ca Romania e pe drumul cel bun

Romania se civilizeaza. Incet, in opinia celor care traiesc in aceasta tara, rapid dupa parerea strainilor care ne viziteaza la anumite intervale, mergem pe drumul parcurs deja de tarile din vestul si din nordul Europei, pe care le admiram atat de mult.

Mai intai au fost cainii maidanezi, care nu ne-au speriat numai pe noi, ci si pe foarte multi turisti straini care ocoleau Romania dupa ce citeau in diverse pliante turistice care ii avertizau ca strazile noastre sunt impanzite de haite amenintatoare.

Aceasta problema s-a rezolvat partial si se merge spre bine, desi mai putin cu ajutorul autoritatilor si mai mult cu cel al asociatiilor pentru protectia animalelor.

Au ramas apoi talhariile care au bagat spaima, din nou, atat in noi cat si in straini. Si aceasta situatie a fost partial rezolvata, de data aceasta cu ajutorul autoritatilor care vegheaza mai intens la siguranta cetatenilor.

Un alt aspect care ne tinea in urma altor state moderne erau localurile pline de fum. E adevarat ca mult mai putin decat in celelalte doua cazuri precedente, insa dupa o ora de stat intr-un club sau un bar te cam usturau ochii si gatul, chiar daca erai fumator.

Poate ca daca nu ar fi fost tragedia din barul bucurestean Colectiv nici astazi nu am fi avut o lege anti-fumat.

Sau poate ca aceasta ar fi venit la momentul la care am fi fost obligati – ca in multe alte cazuri – sa urmam exemplul altor tari civilizate in care nefumatorii nu trebuie sa suporte fumul expirat in spatii inchise de cei pentru care tigarile au o utilitate.

Totusi, aceasta lege este o dovada de civilizatie, o masura buna nu numai pentru nefumatori, ci si pentru fumatori, deoarece fumul inhalat si reinhalat in incinte este la fel de daunator si de neplacut pentru ambele tabere. In plus, cu totii avem dreptul sa mancam, sa bem, sa vorbim, sa citim, sa suspinam si sa radem in incinte cu aer curat, iar hainele sa ne miroasa a parfum sau a detergent si nu a fum.

Exista nenumarate studii care demonstreaza ca acest obicei are consecinte nefaste asupra sanatatii tuturor, iar legea anti-fumat ii va ajuta pe fumatori sa devina mai constienti de momentul in care-si aprind o tigara. Faptul ca trebuie sa iasa afara ca sa fumeze sau ca sunt nevoiti sa stea inchisi alaturi de alti fumatori intr-o incapere speciala ii va face pe multi sa amane aprinderea tigarii.

Efectele interzicerii fumatului în spaţiile publice s-au văzut imediat in tarile in care a fost interzis fumatul in spatiile publice. Studiile arată ca a scăzut numărul deceselor şi a îmbolnăvirilor din cauza consumului de tutun.

Aproape toate țările Uniunii Europene au luat măsuri pentru a-și proteja cetățenii față de expunerea la fumul de țigară. Unele au interzis total fumatul în spatiile închise, altele doar partial. In total, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Alte ţări au impus restricţii de fumat doar în anumite zone. În Austria, Franţa, Belgia, Italia şi Danemarca, de exemplu, se poate fuma în restaurante şi baruri, cu o condiţie. Dacă suprafaţa nu depăşeşte 50 de metri pătraţi, proprietarii pot decide dacă localul va fi pentru fumători sau nefumători.

De asemenea, fumatul este permis şi la locurile de muncă, în spaţiile special amenajate pentru acest lucru. Deşi nu a adoptat legea interzicerii complete a fumatului în spaţiile publice, autorităţile din Finlanda şi-au propus să o transforme într-o ţară nefumătoare până în anul 2040.

În majoritatea acestor ţări, într-un an din momentul debutului acestei legi, au scăzut în proporţie de 16-20%, ceea ce înseamnă că se reduce în mod indirect numărul de cazuri care au formă acută de exprimare a bolii în momentul în care avem de-a face cu fumători, dupa cum a declarat profesor doctor Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie la Digi24.

Un alt efect benefic observat a fost scaderea numărului de internări pentru infarct miocardic la adult si de complicatii in cazul copiilor cu astm bronşic.

În ciuda restricţiilor însă, statisticile arata ca numărul fumătorilor nu a scăzut dramatic, aşa cum se aşteptau specialiştii din cauza dependentei de nicotina.
Totusi, sunt tari in care nevoia de a fuma a fost inlocuita cu succes de diverse solutii care contin nicotina.

Spre exemplu, intr-o calatorie pe care am facut-o recent in Suedia, intr-un club in care se desfasura un concert si fumatul era, bineinteles, interzis, foarte multa lume folosea snus – tutun pentru supt – si foarte putini erau afara la fumat, semn ca aceste solutii alternative chiar functioneaza.

Si s-a mai observat un lucru, faptul ca fumatorii au început să privească cu ochi mai buni legea anti-fumat. Dacă iniţial nici in tarile mai avansate decat Romania fumatorii nu au fost de acord cu interzicerea fumatului în spaţiile publice, după șase luni de la adoptarea ei, lucrurile s-au schimbat, iar lumea a constatat că nu e chiar aşa o mare tragedie să ieşi afară să fumezi, pentru că e foarte bine să stai într-un loc în care nu miroase a fum de ţigară.

De asemenea, contrar aşteptărilor, rezultatele nu au scăzut profitul restaurantelor, cluburilor sau barurilor. Asta pentru că în aceste ţări majoritari sunt nefumătorii, nu fumătorii. Spre exemplu, in Italia, la sase luni dupa ce a inceput sa fie aplicata legea anti-fumat, președintele asociației patronilor de cluburi și restaurante, organism care initial era vehement impotriva acesteia, a ieșit în public și a spus că da, într-adevăr, a fost o lege bună pentru afaceri.

Un alt exemplu este metropola New York, in care s-a observat ca numarul de clienti ai localurilor a crescut, nu a scazut asa cum s-a banuit initial. Si asta pentru ca au inceput sa le calce pragul si cei care inainte evitau localurile tocmai pentru ca nu suportau fumul de tigara – printre acestia numarandu-se si familii cu copii. Motivul ? Oamenii merg in baruri si cluburi in principal pentru a socializa si pentru a se relaxa, nu pentru a fuma.

Asadar, si Romania se civilizeaza din acest punct de vedere. Si poate ca va deveni mai sanatoasa, pentru ca sa nu uitam ca in tara noastra 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră, ceea ce înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului, iar 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”, dupa cum se arată în expunerea de motive a proiectului de lege adoptat recent.

Related posts

Suferinţele tânărului Ponta

Suspiciuni

Votul prin corespondenta, cartoful fierbinte si Forta Diasporei