-0.1 C
Bucharest
January 25, 2022
EDITORIALS IN ROMANIAN

Perdanta politica a strutului

Atacurile sexuale din noaptea de revelion, din Köln si din alte orase, germane ori din alte tari europene, au fost, indiscutabil, opera unor imigranti. Deocamdata pare că majoritatea sunt mai mult sau mai putin proaspat imigranti, deci nu apartin unei generatii posterioare imigrarii primilor membri ai familiei – altfel spus, nu sunt nascuti in Europa, nu au crescut aici.

Sau e posibil ca printre agresori sa se fi intalnit si unii si altii, adunati de identitatea lor arabă. Nu merită să ne prefacem că nu e vorba de o chestiune care-i priveste in primul rand pe arabi. Analizele trebuie sa porneasca de aici. Ce i-a impins pe acesti barbati – unii foarte tineri – arabi sa se comporte ca niste sălbatici?

Primul raspuns vine indiscutabil din realitatea țărilor arabe. Pe de o parte, regimurile postcoloniale au fost forme de autoritarism, extrem de represive in multe privinte, ceea ce a descurajat atitudinile consensuale ale cetațenilor si a intreținut imense frustrări. Cetațenul arab nu era, de aceea, tocmai obișnuit cu autocontrolul și gestiunea pacifică a propriilor dorințe – era ținut în frâu de un regim de mână forte. Dar acest autoritarism a fost, mai mult sau mai puțin, dublat de apelul la Islam.

Mai ales că imamii promovau in primul rand o `întoarcere la adevăratul Islam`, ceea ce presupunea o supralicitare a cerințelor acestuia, care devenea astfel o nouă forță represivă în raport cu conduita individuală. Islamul și autocrații arabi au condus astfel la o situație explozivă in privinta sexualitatii. Spre deosebire de Europa, unde individul, fie si religios, e liber sa aleaga propria morală sexuală, in tarile arabe constrângerile sunt puternice. Sa nu uitam ca musulmanii sunt printre cei mai mari consumatori de pornografie, ceea ce arată ipocrizia unor societăți represiv sexual.

Dar nu e vorba doar de frustrare si de lipsa unui autocontrol. Mai grava chiar e atitudinea fata de femei in general. Orice ar spune Coranul, actualele societati musulmane sunt clar discriminatorii in privinta femeilor – dupa standardele noastre europene. Observam cel mai bine asta in cazul unei tari care a cunoscut o radicala secularizare, dar care in ultimii ani cunoaste o progresiva reislamizare a spatiului public:Turcia. Sexualitatea este un domeniu sensibil pentru oricine, iar religiile au stiut sa speculeze vulnerabilitățile in aceasta privinta.

Creștinismul, ca si Islamul ori iudaismul, au fost extrem de represive cu erosul uman, iar controlul conștiințelor a folosit cu predilecție această pârghie a interdicțiilor sexuale. Dar, din pacate, nu e vorba doar de interdicții, ci si de modele. Regimul presedintelui Erdogan vizeaza modelul femeii supuse ic. (bărbatului) și smerite în societate.

Femeile ar face bine chiar să nu râdă în public – o recomandare care a scandalizat o Turcie impartita intre tradiționaliști și adepții laicismului de tip Atatürk. Foarte ilustrativ pentru cat de tragica poate fi sutuatia e recentul film al regizoarei Deniz Gamze Ergüven, `Mustang`. Cinci surori orfane sunt progresiv claustrate de un unchi represiv si pregatite pentru maritișuri forțate. Vizitele repetate la ginecolog pentru verificarea virginității sunt degradante. Bărbatul le și abuzează pe două dintre ele – una se va sinucide, iar cealaltă va fugi in seara pețirii.

Fiindca revoltătoare e in primul rand ipocrizia masculină dintr-o astfel de tradiție îmbibată de patriarhalism. Invoca moralitatea, dar scopul e doar sa aibe controlul asupra femeii. Nu intamplator multi merg sa se inroleze de partea ISIS: violul, poligamia si casatoriile forțate sunt doar expresii mai explicite și mai brutale ale atitudinii multor barbabati din tatile musulmane fata de femei.

Europa si-a deschis de mult timp portile imigrantilor, iar multi au venit din tari musulmane, din nordul Africii ori din Orientul Mijlociu. Inevitabil acum se confrunta cu moravurile sexuale ale celor incapabili sa se integreze, fie si doar din acest punct de vedere, exigențelor europene. Ce-i de făcut? A-i respinge pur si simplu ar contraveni principiilor umaniste caracteristice culturii noastre: multi fug de razboi si violență.

Problema e cu atat mai serioasa cu cat ultimele valuri de migranți au fost masive, astfel incat vechile criterii de selecție ale statelor europene nu au mai putut funcționa. Dar compasiunea si deschiderea trebuie insotite de masuri specifice de protecție impotriva unor noi forme de violență și măsuri mai flexibile de expulzare in caz de nerespectare a legilor, mai ales a celor in privința siguranței persoanelor. Schimbarea habitusurilor culturale si morale nu e ușoară, iar unii nu se vor strădui in această direcție.

Dar nici expulzarile nu vor rezolva cu totul situația. Fiindca problema va continua sa existe in tarile musulmane, care vor ramane un izvor de practici discriminatorii fata de femei. Poate ar trebui ca si diplomatia europeana sa se schimbe. De ce doar ministrul de externe Margot Wallström a fost in stare sa ceara Arabie Saudite sa-si revizuiasca atitudinea – una dintre cele mai discriminatorii din lume – fata de femei? Alti lideri europeni viziteaza cu mare simpatie bogata tara a saudiților. O vizita oficiala condusa de premierul italian Matteo Renzi a ajuns recent in atentia presei pentru o ceartă, intre membrii delegatiei, pe niste Rolex-uri de aur donate de saudiți. Întâmplarea e simbolică: pentru avantaje – economice si diplomatice – europenii inchid ochii in privinta propriilor valori, nerespectate de aliații lor.

Dar saudiți si alte regimuri mediu-orientale nu doar finanțeaza imami radicali prin lume – si prin Balcani, mai aproape de noi –, ci si cultivă un tip uman cu care apoi europenii se confruntă, odată cu valurile de imigranți, cu astfel de probleme de conviețuire. Merită o astfel de strategie diplomatică a struțului?

Problema nu e de a interzice imigrația musulmanilor: ar fi inuman si nedrept. Trebuie in schimb impus mai strict setul de valori ale conviețuirii civile specific Europei actuale. Nu putem face educație morală in locul Islamului, dar putem să ne apărăm mai ferm, fără isterii rasiste, valorile.

Related posts

Parlament, numele tău este Graţiere

Ministerul Apărării închiriază porumbei

Romania, tara codurilor cu probleme