10.1 C
Bucharest
October 22, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN

Cine va mai merge la vot?

Intre o patinare pe gheata si o busitura, demne de un campion la hochei, un triplu tulup executat cu maiestrie pe langa bordurile ce nu se mai zaresc printre zoaie si cateva slalomuri printre nametii maronii cu picatele albe din statiile de autobuz, romanul se mai gandeste si la alegeri.

La alegerea unui cojoc mai bun, a unui medicament mai ieftin sau a unui primar, a unui deputat ori a unui senator caruia mascatii sa nu-i faca cadou o pereche de bratari de otel in cei patru ani in care ar trebui sa faca ceva pentru cetatenii sai.

Grele alegeri, cugeta si romanul care mai mult sta decat merge intr-un trafic paralizat de cativa centimetri de zapada. Ce-i drept, ultima dintre cele trei pare o utopie in mintea oricui in conditiile in care dupa mai bine de un an de arestari orchestrate de Directia Nationala Anticoruptie, difuzate nu numai la televiziunile nationale, ci si la cele de peste hotare, si urmarite la noi cu mare pasiune, mai ceva ca un serial cu Suleyman, inca mai cad prada edili si parlamentari prinsi cu mata-n sac… sau cu banii marcati in buzunare. „Cat de prost si calic sa fii sa iei inca mita?” este prima replica ce sta lipita de buzele noastre ca marca de scrisoare. Urmata indeaproape de „Prost ala care s-o mai duce la vot”.

Si pe buna dreptate. Practic, in momentul de fata avem un Parlament în care 1 din 5 parlamentari au probleme cu legea. 1 din 5! Si care continuă să facă legile acestei tari.

Iar in fiecare judet din Romania – absolut in fiecare! – exista cate un primar care a fentat legea pana a picat in plasa politistilor. Mai-mai ca ne vine sa credem ca putem intra in Guiness Book daca ar face cineva o astfel de propunere. Pentru ca ce s-a intamplat in tara asta in 26 de ani cred ca este unic in lume. S-a furat tot, de la paduri la fabrici si pamanturi intr-un tavalug de faradelegi orchestrate de lupii pusi paznici la oi, tavalug ce este la fel de greu de oprit precum o avalansa pe un versant defrisat. Pentru ca tara asta a fost defrisata de constiinta si respect, iar efectele le vom resimti mult timp de acum inainte.

Si atunci, in aceste conditii, cine va mai avea incredere in acest an, la alegerile locale si la cele parlamentare, in politicienii care te curteaza de te sufoca pana spui „Da” si apoi te abandoneaza, cand ti-e mai greu si ai mai multa nevoie de ei, ca pe o soseta murdara? Cine va mai avea incredere in cei care ne vor zambi de pe afise si ne vor arata degetul mare in sus? Cine va putea fi sigur ca cel pe care va tranti stampila „Votat” va pune interesele cetatenilor sai si ale tarii mai presus de propria dorinta de inavutire?

otrivit unui sondaj realizat de CIADO la finele anului trecut in trei regiuni istorice, Moldova, Transilvania si Muntenia, dar si in Bucuresti, intentia de participare la vot si increderea in partidele politice au scazut dramatic.

Astfel, peste 20% dintre alegatori sunt inca indecisi atunci cand vine vorba despre alegeri. De asemenea, conform cercetarii de piata organizata de Agentia de Rating Politic, cel mult 41% dintre romani s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. In plus, un alt sondaj din decembrie, al INSCOP, releva faptul ca 44,1% dintre romani nu au nici o optiune de vot, 27,6% dintre acestia fiind nehotărâți, 10,5% fiind foarte hotarati in sensul ca nu merg la vot, iar 6% fiind complet indiferenti.

Ce-i drept, nici tara nu ne prea indeamna sa fim hotarati, deoarece inca nu se cunoaste data la care vom merge la vot la locale si la parlamentare – adica peste doar cateva luni! – iar guvernantii sunt prinsi in toiul controverselor legate de numarul de tururi de scrutin.

Dar nici partidele, mai tematoare ca oricand, nu ne prea incurajeaza si amana anuntarea numelor ce se vor afla pe buletinele de vot. Astfel, anul electoral 2016 nu este altceva decat o nebuloasa.

Care nu face decat sa ii indemne pe romani sa suduie si mai abitir clasa politica si autoritatile, mereu luate prin surprindere de orice ni se intampla.

Chiar si de alegeri.

Related posts

Dura Lex, Sed Lex

Ipocrizii

Cine este de vina de fapt pentru moartea motopolitistului?