-0.1 C
Bucharest
January 25, 2022
EDITORIALS IN ROMANIAN

Cine mai are incredere in politicieni?

Intr-o zi, Iepurasul intra intr-o farmacie si intreaba: „Buna ziua, aveti politicieni cinstiti?”. Farmacista il raspunde ca nu, nu are asa ceva. A doua zi, Iepurasul vine din nou la farmacie. „Buna ziua, aveti politicieni cinstiti?”. „Nu, nu avem. Aici e o farmacie, noi nu avem politicieni”. A treia zi, Iepurasul se intoarce: „Buna ziua, aveti politicieni cinstiti?”. Farmacista exasperata urla la el: „NU! Aici e o far-ma-ci-e!”. A patra zi, Iepurasul da buzna din nou. „Buna ziua, aveti politicieni cinstiti?”. Farmacista, toata un zambet, raspunde: „Da, am adus un politician cinstit. Iata-l!”. Iepurasul rade: „Ha, ha! Acum sa vedem cine o sa-l creada!”.

Aceasta este o extrapolare a celebrului banc cu iepurasul care vine la farmacie si cere insistent tort de morcovi. O varianta mulata pe realitatea din societatea de zi din Romania, in anul electoral 2016 in care ne pregatim sa ne votam atat primarii cat si parlamentarii. Sute si sute de persoane care, prin votul nostru, al cetatenilor acestei tari, vor face legile, vor aplica regulile, ne vor ghida noua vietile. Totul intr-o conjunctura in care numai anul trecut au fost trimisi in judecata peste 1.250 de inculpati pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu, dar si de cinci ori mai multi ministri si parlamentari decat in 2013 (un prim ministru, cinci ministri, 16 deputati si cinci senatori, in total ajungandu-se la peste 11.000 de dosare), dupa cum reiese din bilantul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), proaspat scos din cuptor de „mama anticoruptiei din Romania”, Laura Codruta Kovesi. „Este cel mai mare numar de demnitari investigati de DNA intr-un an”, a declarat procurorul-sef. Aceasta a mai spus, insa, un lucru foarte important: „Dosarele aflate in lucru ne arata, insa, ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore care pun in pericol buna functionare a societatii”.

Asadar, cei peste 100 (!) de primari si o treime din presedintii de consilii judetene ai Romaniei trimisi in judecata in 2015 din cauza „unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public”, dupa cum delicat pronunta DNA faptul ca politicienii au bagat mana pana dincolo de cot in banii nostri, nu sunt decat o parte dintre hoti. O parte care vehiculat mite de 431 milioane euro, „o suma comparabila cu bugetul prevazut pentru cofinantarea programului de autostrazi pentru anii 2016, 2017 si 2018″, dupa cum a spus chiar Kovesi. O parte. Si restul? Restul sunt in libertate. Restul ar putea chiar candida, dupa cum am mai scris in editorialul „Coruptii de azi, candidatii de maine?” / ‘The corrupt of today, the candidates of tomorrow?’, publicat de Nine O’Clock la 11 septembrie 2015.

Si atunci sa ne mai mire rezultatele unui sondaj realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), din care reiese ca principala atitudine a romanilor vizavi de politicieni este… neincrederea?

Sondajul arata ca trei sferturi dintre romani au pareri depreciative cu privire la partidele din Romania. Trei sferturi! Astfel, mai mult de 9 din 10 respondenti declara ca au putina si foarte putina incredere in partidele din Romania, iar trei sferturi dintre participantii la studiu au pareri depreciative cu privire la partidele din Romania.

‘Neincrederea este dominanta atitudinala a romanilor fata de partidele din Romania. In randul barbatilor, intre tinerii intre 18 si 35 de ani, locuitorii din zonele urbane si in cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente. (…) In timp ce mai mult de 9 din 10 respondenti cred ca partidele trebuie sa reprezinte interesele cetatenilor, doar 6% dintre participantii la studiu sunt de parere ca partidele din Romania indeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt considerati principalii beneficiari ai intereselor partidelor, urmati de membrii de partid’, se arata in studiu.

Documentul arata ca partidele sunt asociate, aproape in exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci cand sunt rugati sa avanseze primul cuvant care le vine in minte cand se gandesc la partidele din Romania, majoritatea enunturilor au caracter depreciativ la adresa formatiunilor politice.

‘Printre acestea cele mai frecvente se refera la: hoti / furt / escrocherie — indicate de 12% dintre participantii la studiu sau coruptie / mita (10%). Asocierile pozitive sunt prezente intr-o proportie redusa’, releva studiul IRES.

Referitor la apropiatele alegeri din Romania, doar o treime dintre respondenti (34%) cred ca dupa alegerile locale si parlamentare din acest an situatia din tara se va imbunatati, in timp ce 43% cred ca situatia va ramane la fel, iar 17% cred ca se va inrautati.

De ce nu mai au romanii incredere in politicieni? Asta este o intrebare la care trebuie sa cugete chiar ei, politicienii. Insa, pusi in fata acestei stari de fapt, ei aleg cea mai simpla solutie, ingrasa porcul in Ajun si se bat in masuri populiste, doar-doar vor reusi sa ii fraiereasca pe cei putin sub 50% dintre romanii care mai intentioneaza inca sa ia drumul urnelor anul acesta. Fara un plan pe termen lung de schimbare, de resetare a sistemului. Si tocmai lipsa acestei organizari ii deranjeaza coroborata cu sirul continuu de figuri politice care fac carare la audieri in dosare de coruptie, in plina campanie sustinuta anticoruptie. Acestea ii descumpanesc pe oameni – chiar si pe cei optimisti, care au tot sperat ca va rasari de undeva o figura salvatoare, un simbol de corectitudine care sa faca ordine.

Pentru ca da, romanii nu mai au incredere in politicieni. Si orice om simplu, de pe strada, stie de ce si poate raspunde la aceasta intrebare fara nici o ezitare, tocmai pentru ca traieste in fiecare zi intr-o ciorba pe care un bucatar incearca sa o dreaga dupa ce a gatit-o cu ce-a avut prin bucatarie si acum arunca in ea un pic de-aia, un pic de-ailalta, doar-doar o deveni mancabila. Ei bine, nu este. Nu mai este. Si oamenii s-au saturat de ciorba asta.

Related posts

Partid. Parlament. Guvern. Guvernare. Ţară- Liviu Dragnea

Balena Roşie

Multiculturalism