14 C
Bucharest
October 20, 2020
EDITORIALS IN ROMANIAN

Ce viata de parlamentar!

Un job de la care nu te da nimeni afara cativa ani daca esti cumintel, ascultator si nu prea vocal, platit cu peste 4.000-5.000 de lei, care presupune mult stat, o doza serioasa de nesimtire si cultul personalitatii si la care poti veni chiar numai doua zile pe saptamana si poti munci doar cateva ore pe zi. Da, exista. In Romania. E cel de parlamentar. Si asta pentru ca alesii poporului, care se pregatesc din nou de alegeri, au de “munca” in teritoriu, oficial in interesul tarii, in circumscripiile electorale, insa stim prea bine al cui interes este “lucrat” pe plan local. Astfel, ei vor lasa de izbeliste problemele legislative arzatoare pana la finalul campaniei pentru alegerile locale si doar lunea si martea isi vor dedica pretiosul timp poporului. Vor recupera in iulie, a dat asigurari presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. In luna lui Cuptor, cand au deja vacantele rezervate, adica?

Putem intui de pe acum cum vor arata sedintele, ca acestea vor fi suspendate pe banda, din lipsa de cvorum, asa cum s-a intamplat de atatea ori. De prea multe ori. Pentru ca, nu-i asa, cetatenii, alegatorii, sunt prea ocupati cu traiul de zi cu zi ca sa bage de seama chiulul – cu care, poate, s-au si obisnuit – iar societatea civila rareori isi ia portavocea de pe raftul pe care zace prafuita ca sa-si strige of-ul in strada.

Atunci nu e de mirare modul in care parlamentarii dau zor cu activitatea in teritoriu. Multi dintre ei candideaza din nou in circumscriptii si sunt imbolditi mai ceva ca oricand sa castige inca un mandat, doar la finele anului trecut si-au votat pensii speciale al caror cuantum creste in functie de numarul de mandate. Astfel, un parlamentar cu un mandat va primi o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei. Asadar, vant in panzele bannerelor electorale, cu chipuri zambitoare, priviri pline de subinteles si mesaje in care mai cred doar naivii din ce in ce mai greu de convins de cand DNA-ul a pus stavila tonelor de galeti, pixuri, tricouri, sepci, fulare, brichete si pungi cu alimente care erau de obicei impartite de „bogdaproste – sa fie primit” pe la alegeri.

Nu e de mirare nici ca, in aceasta situatie, alesii nostri nu doresc adoptarea propunerii legislative care prevede modificarea normei de reprezentare in cele doua Camere ale Parlamentului, astfel incat numarul total de parlamentari sa fie de 300, in acord cu rezultatele referendumului din 2009. Adica din cei 547 de membri cati mai avem azi in bancutele Parlamentului (asta in zilele cele mai bune!) – din cifra istorica de 588 cati au fost initial – sa ramana numai 300 care sa se bucure de atatea beneficii? Pentru ca da, alesii neamului primesc odata cu voturile si o doza buna de bani de la buget, peste 80 de milioane de euro din banii romanilor.

Astfel, deputaţii si senatorii primesc pe luna intre 4.000 și 5.000 de lei ca indemnizaţie, au cazarea gratuita la hotel de maximum 8.000 de lei pe luna, transportul si telefonul mobil sunt decontate, cheltuielile de birou de maximum 10.000 lei sunt acoperite, masina de serviciu cu sofer e la scara sau benzina pentru autoturismul personal intra in rezervor tot pe banii nostri, mai iau 100 de lei pentru fiecare sedinţa de plen, se bucura de preturi caraghios de mici la cantina (doar cateva exemple: file de porc – 5 lei, chiftele – 4 lei, pui cu mazare – 4,5 lei), iar provincialii beneficiaza de diurna de 100 de lei pentru fiecare zi petrecuta in smogul si galagia Capitalei.

Toate acestea in comparatie cu venitul mediu pe economie al romanului, de circa 2.000 de lei, bani care nu includ atatea beneficii si care se duce numaidecat pe facturi la utilitati, transport, strictul necesar si mancare. Ce sa mai vorbim despre program, revenind la tema initiala, care potrivit Codului Muncii este, pentru romanul de rand, de 40 de ore pe saptamana, cu 20 de zile de concediu pe an, nu ca in cazul unui parlamentar care se bucura de vacanta in iulie, august, decembrie si ianuarie, de huzureala prelungita de sarbatorile legale si de maximum 6 ore de lucru in zilele in care catadicseste sa vina la munca.

Asadar, nu e de mirare ca atat de multi romani vor sa schimbe ceva la alegerile din acest an. Cei de pe afisele electorale, insa.

Related posts

Candidatura independentă, între posibil şi imposibil

5 iunie 2016 – PSD+ UNPR+ ALDE+ MP+ PNL = …De ce şi pentru care dintre noi?

Dacă în politică totul ar fi luat în serios, am sta cu toţii acasă