18.4 C
Bucharest
September 19, 2021
EDITORIALS IN ROMANIAN ROMANIAN DIASPORA

Mafia din sanatate si ‘informarile’ SRI

Serviciul Roman de Informatii (SRI) stia. Cum altfel?… Stia ca dezinfectantii din spitale erau diluati. Stia ca pacientii, mamele, tatii, fratii, surorile, bunicii si mai ales copiii nostri, aflati pe paturile spitalelor sau pe mesele de operatii, sunt in pericol. Stia ca mureau oameni din cauza infectiilor spitalicesti. Stia ca se ascunde ceva. In toti acesti ani, cand jurnalistii romani (si nu numai!) scriau despre grozaviile din spitalele din Romania, cand aratau imagini cu oameni care se externau mai bolnavi decat se internasera, cand lumea deja incepea sa se fereasca de spitale stiind ca ‘vor lua ceva de acolo’, cand existau cazuri de persoane care au ramas fara membre sau organe din cauza bacteriilor din spitale si chiar au murit, SRI stia. La fel stia si cand se discuta despre raderea, la propriu, de pe fata pamantului a unor spitale din tara din care nu se mai stia cum sa se scoata anumite bacterii considerate ‘incapatanate’, dar care, de fapt, erau tratate cu apa chioara. SRI stia.

Asadar, se pune problema: cine e mai vinovat, cel care comite o ilegalitate sau cel care stie despre aceasta si nu striga in gura mare atentionandu-i pe toti cu privire la ce se intampla? Evident, ambii. Dar atunci cand stii ca mor oameni in timp ce tu te limitezi la completarea unor hartii oficiale de informare catre presedinti de consilii judetene, prefecti, ministrii, primul-ministru si presedintele tarii si apoi taci cand vezi ca pe ei ii doare-n cot de informarile tale, nu esti oare mai vinovat decat cel care dilueaza dezinfectanti ca sa-si ingroase teancurile de bani? Nu inseamna ca ascunzi populatiei un adevar? Nu inseamna ca te aliezi unui atentat la siguranta nationala, siguranta pe care tocmai tu ai jurat s-o aperi? Nu inseamna ca devii parte a mafiei care sta in spatele unei scheme morbide? Nu inseamna ca te-ai facut partas la indiferenta autoritatilor pe care spui ca le-ai informat?

Nu se poate ca tu, SRI, sa nu fi avut in toti acesti ani in care au murit romani din cauza infectiilor nosocomiale din spitale, rude, prieteni, oameni dragi, care au ajuns la doctor sa se faca bine si s-au procopsit cu bacterii periculoase din cauza instrumentelor nesterile, sterilizate ineficient sau nedezinfectate, a stetoscoapelor, electrozilor, termometrelor, a grupurilor sanitare sau a mainilor personalului medical, toate acestea insuficient dezinfectate din cauza unor substante cumparate din banii nostri si diluate ilegal. Pur si simplu, nu se poate. Nu in aceasta tara in care toata lumea care a avut contact cu spitalele STIE ca de acolo pleci cu bacterii. Pentru ca am ajuns sa avem convingerea de-a dreptul nebuneasca cum ca acestea sunt normale. Intr-o tara a Uniunii Europene, dupa anul 2000! Pentru ca si tu, SRI, ai contribuit, iata, la aceasta convingere.

Si daca ti se pare exagerat acest punct de vedere si consideri ca ti-ai facut treaba trimitand ‘circa 100 de informari’ toti acesti ani, la autoritati, nu se poate ca tocmai tu, SRI, sa nu fi facut legatura, la finalul anului trecut, dintre textele pe care le scriai acolo si tinerii arsi in incendiul din Colectiv care au fost transferati la spitalele de peste hotare si au speriat Vestul cu infectiile intraspitalicesti pe care le aveau si erau considerati ‘bombe’. Nu se poate sa nu fi citit in presa cum se cruceau medicii din Occident care spuneau ca era ca si cum tinerii aia veneau din tari subdezvoltate, nu dintr-o tara membra EU, ingrijiti cu mare pricepere de medicii romani si devastati de bacterii ucigase contactate tocmai de pe ustensilele lor dezinfectate cu apa chioara.

Poate ca era prea mult ca un serviciu de informatii cum esti tu, SRI, sa fi iesit la televizor si sa fi spus ca mor oameni cu zile din cauza unei mafii a dezinfectantilor din spitale. Da, nu se cadea sa faci asta. Nu facea parte din atributiile tale. Nu era ‘oficial’, ci poate doar moral. Dar daca tie, omul SRI, iti mureau copilul, mama sau tatal de la o bacterie contactata intr-un spital in care au ajuns produse de dezinfectare de proasta calitate si stiai adevarul? Cum era? Mai trimiteai simple informari autoritatilor care, iata, sustin ca nu au primit asa ceva?

Pentru ca, atentie, tu, SRI, ai spus in comunicatul de luni ca ai trimis ‘informari’, nu alerte! Ori nu era, oare, cazul ca dupa primele 10-20-30 de ‘informari’ sa emiti si alerte, doar-doar facea cineva ceva si astfel nu mai mureau romani cu zile in spitale?

Related posts

Ludovic Orban, next level către adevăratul primar al Bucureştiului

Forta redutabila a Europei

Imagine, slogan şi mesaj de campanie