5.8 C
Bucharest
December 10, 2022
EDITORIALS IN ROMANIAN

Anarhisti si/sau reactionari

Sergiu Moroianu a fost exclus din USR, după ce-l atacase, brusc și brutal, pe șeful de campanie al partidului, Matei Păun, făcându-l responsabil de eșecul electoral. Moroianu, un matematician cu studii la MIT, e mai cunoscut ca soț al fostei candidate la primăria sectorului 1 al capitalei, Clotilde Armand. Situația, în fond, nu are nimic ieșit din comun. Să remarcăm mai întâi că USR a înregistrat un scor bun, mai ales ca e un boboc în ale politicii.

Un rezultat și mai bun ar fi fost artificial  și înșelător, popularitatea prea ușor obținută riscând să se dezumfle curând ca o mare bulă de săpun. În al doilea rând, controversele sunt mai mult decât firești într-un partid cu pretenții. Ar trebui chiar să ne devină suspecte acele formațiuni lipsite, pentru mult timp, de serioase dezbateri și contestări interne. Dar ce ne spune despre USR atitudinea lui Moroianu? Că există mai multe curente, iar în unele cazuri există un grad semnificativ de incompatibilitate între acestea. Dincolo de acuze neprobate legate de folosirea banilor în campanie, Moroianu reproșa asocierea partidului cu agenda LGBT ori cu cea a magnatului George Soros.

Ultima acuzație e cu atât mai surprinzătoare cu cât pare convergentă cu cele mai fanteziste elucubrații ale adversarilor politici, care au mers până la a susține că incendiul din clubul Colectiv a făcut parte dintr-un plan ocult de subminare a guvernului Ponta ori că premierul Dacian Cioloș ar fi fiul ilegitim al lui Soros. E drept că Moroianu nu merge atât de departe, dar e evident că nu e un simpatizant al `culturii Soros`. Fiindcă despre aceasta este vorba: un război cultural.

Un interviu publicat pe site-ul religios `Cuvântul Ortodox` ne lămurește oarecum despre opiniile matematicianului. Site-ul ca atare promovează o Ortodoxie foarte tradițională și se războiește cu diverse valori ale lumii de azi. Nu doar este anti-ecumenist,ci și promovează o reacțiune anti-modernistă, anti-secularistă și anti-occidentală. Acest antioccidentalism e însă unul selectiv,fiindcă, de pilă, îl susține pe proaspăt alesul președinte Donald Trump, fiindcă ,printre altele, acesta are  și un discurs de `revanșism` creștin la care subscriu curatorii site-ului. Moroianu lasă impresia unui creștinism asumat, iar principalul său dușman pare a fi…televizorul. Nu doar ca vector de educație neconformă valorilor creștine tradiționale, ci ca rău în sine – o poziție care nu e singulară printre creștinii români.

Cu alte cuvinte, televizorul e o invenție mai mult a diavolului. Ceea ce-l mai indispune pe Moroianu e spiritul anarhic acum la modă. Pentru el, huliții ani `80 din epoca Ceaușescu ar merita chiar reevaluați. Discursul său e patriotard – în mod repetat, de altfel, invocă dorința lui irevocabilă de a trăi în România, după studii prelungite în străinătate –, dar și în favoarea `ordinii`. Acest ultim punct pare a fi fost decisiv în conflictul cu alți memrii ai USR. Acest partid a profitat de succesivele mișcări de protest care au crescut în ultimii ani, culminând cu cele care l-au obligatpe Ponta să părăsească puterea. Una din cauzele cele mai de succes a fost, în acest timp, cea împotriva exploatării aurifere de la Roșia Montană, iar la proteste au participat opozanți ai proiectului de diferite tendințe. Unii erau  cu precădere ecologiști, încercând să oprească un posibil dezastru natural.

Alții erau naționaliști, ofuscați că `străinii` vor profita de bogățiile noastre. Alții erau mai anarhiști, dornici de a mai submina din puterea statului. Iar alții erau mai anti-capitaliști, promovând opoziția față de  exploatări în folosul unei minorități privilegiate. Cu tendința anarhistă se luptă acum cu precădere Sergiu Moroianu,mai ales în numele unei ordini tradiționale a lumii. Putem bănui că e vorba de o perspectivă mai degrabă teologică, în orice caz tradiționalistă. În care relațiile firești sunt doar cele eterosexuale, de exemplu. De aici derivă refuzul unei culturi care acceptă valorile LGBT. Dar tot de  aici derivă și refuzul a ceea  ce, într-o perspectivă conspiraționistă, evăzut ca un atac ocult la adresa valorilor creștine. Iar George Soros pare ideal pentru a fi demonizat. Să nu uităm că Rusia  lui Putin îl are pe magnat drept adversar oficial, activitățile ong-urilor finanțate de el fiind interzise. Iar Vladimir Putin e idolul multor ortodocși din întreaga lume, ca și al multor mișcări politice dintre cele mai reacționare.

Mai putem observa în discursul lui Moroianu o temă dragă conservatorilor de  ieri și de azi, dar mai ales extremei drepte: coruperea culturală. De o manieră un pic mascată, matematicianul, adept al educației prin muzică clasică, deplânge influențele `afro-americane` și `oriental-balcanice` – probabil se referă la dansurile `lascive` și dezlânate venite de dincolo de Ocean și la ritmurile specifice culturilor influențate de Islam. Oricum, astfel de poziții pot fi regăsite și la simpatizanții altor partide naționaliste de azi.În cazul USR, însă, componenta stângistă e destul de pregnantă, iar cea reacționar-ortodoxă mai discretă.

Dovadă și deznodământul: Sergiu Moroianu a fost cel exclus, nu vreunul din adversarii săi. În ceea ce privește viitorul, diversele grupări  pot fie să-și întărească cooperarea pe segmentele care-i unesc, fie să accenteze diferențele, eventual până la ruptură.

Related posts

Ghinionul naţional

Cu tinerii politicieni români, înainte?

Infama alianta