8.9 C
Bucharest
October 5, 2022
DIPLOMACYHEALTHSocialSOCIAL & HEALTHWORLD

Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev prezintă pregătirile pentru perioada post-criză: Biz birgemiz!

Dragi compatrioți!

Începând cu 16 martie, țara noastră se află în stare de urgență.

Acest timp s-a dovedit a fi dificil pentru mulți cetățeni. Cuiva i-au scăzut veniturile, cineva a pierdut locul de muncă, cineva a trebuit să-și schimbe planurile de viață. Îmi pare rău pentru toată lumea.

A trebuit să iau o decizie atât de dificilă, dar necesară pentru a preveni răspândirea pe scară largă a virusului periculos în Kazahstan.

Am reușit acest lucru în măsură considerabilă. Pandemia nu crește exponențial.

Acțiunile Kazahstanului au primit feedback pozitiv din partea Organizației Mondiale a Sănătății și a experților internaționali.

În țară au fost introduse măsuri dure de carantină, a fost sistată activitatea transportului public, majoritatea organizațiilor și instituțiilor au trecut la regimul de lucru la distanță, se efectuează dezinfectarea străzilor și a obiectelor locative, toți cetățenii infectați beneficiază de asistență medicală.

Desigur, situația din diferite părți ale țării nu este aceeași.

În unele regiuni, creșterea incidenței pare a fi deja depășită. În altele – dinamica răspândirii virusului este încă alarmantă.

Noi acționăm în funcție de situația specifică pe teren.

Obiectivul nostru principal este păstrarea vieții și sănătății cetățenilor. De asemenea, luăm măsuri pentru menținerea veniturilor populației, asigurarea stabilității sociale și economice.

          Încă o dată vreau să vă asigur – în aceste condiții dificile nimeni nu va fi lăsat singur cu problemele sale, statul nu va lăsa pe nimeni în necaz.

          În timpul stării de urgență, am anunțat două pachete de măsuri de sprijin. Implementarea lor activă este în desfășurare, deși nu se realizează fără erori administrative care provoacă o critică corectă a societății.

4 milioane 250 de mii de oameni au primit ajutor financiar.

Mai mult de 570 de mii au primit seturi de produse alimentare. Intenționăm să furnizăm produse la peste 1,1 milioane de kazahstaneni.

Fondurile sunt alocate de la Fundația “Birgemiz”, creată la inițiativa Primului Președinte – Elbasy. Partidul Nur Otan lucrează activ.

Mai mult de 1,6 milioane persoane în aprilie-mai vor primi ajutor din partea statului pentru plata serviciilor comunale.

Disponibilitatea și calitatea produselor alimentare sunt monitorizate în mod continuu.

          Produsele necesare în țară sunt suficiente.        

          Autoritățile locale exercită controlul asupra prețurilor la produsele de importanță socială.

Încercăm să susținem financiar medicii noștri care se află în lupta avansată cu pandemia. Ministerul Sănătății și Akima iau măsuri pentru a sprijini alte categorii de lucrători medicali.

Mai mult de 1,6 milioane de cetățeni și 11,5 mii de subiecți ai IMM-urilor au primit o amânare a plăților împrumuturilor și creditelor în valoare totală de peste 360 de miliarde de tenge.

Întreprinderile mici și mijlocii se află astăzi într-o poziție dificilă. Dacă astăzi nu-i ajutăm să reziste, nu poate fi vorba despre redresarea economiei țării.

Măsurile de stimulare fiscală au acoperit peste 700 de mii de companii și întreprinzători individuali, ceea ce le va permite să economisească aproximativ 1 trilion Tenge.

Sunt alocate fonduri pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii la rate acceptabile.

Pentru a evita reducerea personalului și a salariilor acestora, se formează un Registru al firmelor care formează sisteme, care vor primi sprijin adecvat. Ar trebui să includă companii cu adevărat importante pentru economia noastră.

În ciuda tuturor dificultăților, fermierii continuă să lucreze. Munca lor merită respect sincer.

Problemele desfășurării lucrărilor de primăvară în câmp sunt în mare parte rezolvate. Nu ar trebui să existe obstacole aici. Aceasta este sarcina Ministerului Agriculturii și Akimelor.

Au fost alocate 200 de miliarde de tenge pentru finanțarea lucrărilor de primăvară și pentru achiziționarea la termen, inclusiv 70 de miliarde alocate pentru dezvoltarea producției de semințe, pentru achiziționarea de îngrășăminte și pesticide.

În general, valoarea fondurilor destinate susținerii cetățenilor și a afacerilor a fost de aproape 6 trilioane de tenge.

          Aceasta, după cum știți, este o sumă imensă. Sarcina guvernului și a organelor de control este de a asigura eficiența absolută a fondurilor cheltuite, transparența întregului proces de finanțare.

          Nu ne putem liniști doar pe baza rezultatelor obținute.  Situația este încă extrem de gravă.

Coronavirusul continuă să atace întreaga lume. Numărul bolnavilor se apropie de 3 milioane de oameni, iar această cifră va crește. Al doilea val de pandemie este de așteptat.

Apogeul în Kazahstan nu a trecut în cele din urmă. Există încă o amenințare la adresa ieșirii situației de sub control.

Din păcate, în unele regiuni, în primul rând, în Almaty coronavirus a infectat un număr mare de medici și lucrători medicali. Se iau măsuri pentru a asigura siguranța personalului medical. Ar trebui să analizăm cu atenție motivele, să determinăm răspunderea funcționarilor, să prevenim repetarea unei astfel de situații.

Fără alte precauții, pot apărea alte focare de infecție. În cazul eliminării simultane a măsurilor de carantină, ne vom confrunta cu un nou val de incidență.

Pericolul bolii nu poate fi redus. Coronavirusul are o contagiune crescută și prezintă o amenințare gravă la adresa sănătății oamenilor. Aceasta recunoaște aproape întreaga lume.

A spune contrariul înseamnă a merge împotriva bunului simț sau a urmări intențiile rele.

Ținînd cont de situația actuală din țara noastră și în baza propunerii Comisiei de stat și experților, am decis să semnez decretul de prelungire a regimului de urgență pînă la 11 mai curent.

          Această decizie este dictată de realitatea complexă actuală.

În conformitate cu legea, starea de urgență va fi finalizată pe 11 mai, cu excepția cazului în care, desigur, apare un nou focar masiv al epidemiei. Sper că acest lucru nu se va întâmpla.

Sarcina noastră comună este de a preveni un scenariu negativ în Kazahstan. Pentru mine nu este nimic mai important decât viața fiecărui compatriot.

În același timp, Comisia de Stat pentru asigurarea stării de urgență este pregătită să continue relaxarea regimului de carantină, în principal în zonele și orașele în care situația cu răspândirea virusului este sub control.

Comisia de stat este însărcinată să determine lista organizațiilor care își vor începe activitatea în toate regiunile țării, după exemplul capitalei.

În primul rând, este vorba de întreprinderi industriale, companii de construcții și construcții de drumuri, companii de transport, bănci, centre de servicii publice.

Dar, în același timp, trebuie să se asigure respectarea tuturor normelor sanitare, să se efectueze dezinfectarea regulată a locurilor de muncă. În viața de zi cu zi, trebuie să respectați regulile distanței sociale.

Directorii întreprinderilor și executivii locali sunt responsabili personal pentru aceasta. Rolul akimaților de toate nivelurile crește semnificativ.

Guvernul va plăti 42 500 de tenge cetățenilor care și-au pierdut veniturile pentru a doua lună.

          Nu este nevoie să aplicați din nou. Plățile vor fi efectuate în baza documentelor prezentate anterior.

Familiile nevoiașe vor continua să primească seturi de produse alimentare.

În timpul perioadei de izolare, nu este ușor pentru părinții cu copii mici, care sunt nevoiți să stea între patru pereți.

Comisia de Stat, împreună cu akimații, trebuie să elaboreze problema deschiderii accesului la terenurile pentru copii și curți.

Desigur, cu respectarea strictă a tuturor normelor și cerințelor sanitare.

Locuitorii caselor de vară sunt foarte îngrijorați, deoarece sunt în mijlocul celei mai importante perioade de primăvară. Comisia de stat a examinat această problemă, decizia va fi făcută publică.

În țară au fost oprite toate transporturile aeriene de pasageri. A fost complet justificată. Dar, având în vedere stabilizarea relativă a situației, guvernul va deschide de la 1 mai zboruri între capitală și Almaty.

Acest lucru este necesar atât pentru cetățeni, cât și pentru mulți specialiști, inclusiv cei implicați în combaterea virusului.

În același timp, este important să se ia în considerare cu atenție toate măsurile de precauție, să se elaboreze un regulament de interacțiune a serviciilor de aviație și sanitaro-epidemiologice.

Relaxarea parțială a carantinei nu poate fi văzută ca o revenire la stilul de viață obișnuit.

Centrele comerciale și de divertisment, cinematografele, restaurantele, parcurile și alte locuri de aglomerare în masă vor fi închise pentru vizită. Învățământul la distanță în universități, colegii, școli va continua.

Îndemn kazahii să trateze aceste măsuri cu înțelegere, trebuie să fie tolerate.

Vremea caldă și oboseala din carantină nu ar trebui să provoace iresponsabilitate. Încălcarea regimului de carantină poate crește în mod repetat numărul de victime ale coronavirusului.

În grupul principal de risc rămân persoanele cu boli cronice, reprezentanți ai generației mai în vârstă.

          Dar practica arată că și copiii se pot infecta, iar noi, cu sănătatea lor nu avem dreptul să riscăm.

Nu există încă vaccin împotriva coronavirusului. Numai respectarea strictă a măsurilor de carantină salvează mii de oameni de la un virus periculos. Vă rog să nu părăsiți locuințele fără o nevoie deosebită.

Acest lucru este deosebit de important în timpul lunii sfinte de Ramadan. În acest an, la recomandarea guvernării spirituale a musulmanilor din Kazahstan, va trebui să renunțăm la unele tradiții, inclusiv la adunarea oaspeților la awyzashar.

Înainte sunt și sărbătorile de mai, care vor trebui să fie sărbătorite acasă.

Dar nici unul dintre veteranii celui de-al doilea război mondial nu va fi lăsat fără atenție. Akimii vor oferi asistență materială și susținere veteranilor de război.

În fața Ministerului Sănătății este sarcina de a crește volumul de testare la cel puțin 20-25 mii de studii pe zi, ceea ce corespunde celor mai importante standarde internaționale.

Guvernul este instruit să aducă producția sistemelor de testare interne la nivel normal cât mai curând posibil.

Trebuie să luăm măsuri pentru a utiliza capacitățile disponibile pentru producerea preparatelor imunobiologice.

Când formula vaccinului va fi disponibilă, Kazahstanul nu ar trebui să depindă de furnizarea acestui vaccin din străinătate.

În perioada post-criză vom acorda prioritate dezvoltării medicinei. Această sferă va primi un sprijin guvernamental masiv.

Guvernul urmează să introducă în proiectul noului Cod de sănătate al poporului și sistemului de sănătate propuneri practice pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate a populației. Sper că Parlamentul va adopta codul pînă la finele sesiunii.

În general, acum trebuie să ne pregătim pentru perioada post-criză. Despre aceasta a vorbit convingător Elbasy la ședința Consiliului de securitate din 24 aprilie.

Guvernul, Banca Națională, pînă pe 11 Mai, va pregăti un plan complex de redresare a creșterii economice, care include susținerea celor mai afectate ramuri.

Țara noastră intră într-o nouă fază calitativă a dezvoltării sale. De fapt, vom trăi într-o nouă realitate.

          Prin urmare, urmează să se realizeze o transformare masivă și profundă a economiei și a sistemului administrației publice.

          Astăzi mă adresez din nou cetățenilor care se află în lupta avansată cu pandemia.

          Îmi exprim încă o dată recunoștința față de medicii noștri și personalul medical, ofițerii de aplicare a legii și militarii care asigură cu fermitate și dedicație siguranța oamenilor.

Mulțumesc voluntarilor. Ei, în pofida riscurilor, ajută zilnic cetățenii nevoiași.

Vreau să exprim recunoștința jurnaliștilor și angajaților mass-media, care continuă să furnizeze cetățenilor informații operaționale și fiabile.

Cuvintele de sprijin merită și angajații aparatului de stat, în condiții dificile, care asigură activitatea vieții statului și realizarea pachetului de măsuri anticriză.

Kazahstanul este absolut deschis în fața comunității internaționale, publicăm toate datele, indiferent cât de triste sunt.

În acest sens, cer unor cetățeni să se abțină de la bârfe conspirologice.

Da, în activitatea organelor de stat există omisiuni, inclusiv cu caracter sistemic. Le vedem, le învățăm, vom lua măsurile necesare în perioada post-carantină. Dar majoritatea lucrătorilor guvernamentali lucrează sincer și chiar altruist.

Criza a arătat că kazahii sunt o națiune de patrioți adevărați. Cu participarea dvs. interesată, vom putea atinge toate obiectivele stabilite. Nu există nici o îndoială despre asta.

Împreună vom face față tuturor dificultăților și problemelor!

Suntem împreună! Biz birgemiz!

Related posts

Egypt PM urges calm after deadly clashes

Nine O' Clock

Timofte charge with using CSAT information in order to buy the house

Test

Cseke Attila: Serious problems in contract relations with family physicians’ cabinets

Nine O' Clock