2.9 C
Bucharest
December 5, 2022
DIPLOMACYWORLD

Interviu cu Ambasadorul Republicii Kazahstan Nurbakh Rustemov despre noua lege privind adunările pașnice din Kazahstan

Domnule Ambasador, Kazahstanul adoptă acum o nouă lege privind adunările pașnice. Cât de relevant este acest lucru?

În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră pentru procesele reformatoare care se desfășoară în prezent în Kazahstan.

După cum știți, Șeful Statului Kassym-Jomart Tokayev și-a propus să efectueze o serie de reforme politice în țară care vizează liberalizarea vieții politice. Proiectul de lege privind adunările pașnice este primul proiect de lege elaborat ca parte a inițiativelor prezidențiale.

Legislația actuală care reglementează organizarea și desfășurarea adunărilor pașnice a fost adoptată în urmă cu mai bine de 25 de ani – în 1995 și a avut un caracter cadru. Prin urmare, adoptarea unei legi conceptuale noi a devenit relevantă astăzi.  La elaborarea cadrului noii legi s-a ținut cont de experiența internațională avansată și propunerile experților independenți.

 

Cu ce se deosebește noua lege propusă? 

 

Posibilitatea de organizare de picketing în orice loc, cu excepția locurilor interzise prin lege. În același timp, nici un organ de stat, inclusiv Parlamentul și Guvernul, nu este pe această listă.

De asemenea, principiile de bază ale adunărilor pașnice au fost introduse în legislație, printre care: natura non-violentă; legalitate; asigurarea securității statului, a ordinii publice, protejarea sănătății, protejarea drepturilor și libertăților altora; participarea voluntară; prezumția în favoarea organizării întrunirilor pașnice; responsabilitatea părților.

Proiectul de lege prevede implementarea unui organ conceptual, care va permite formarea unor concepte – cheie precum adunarea pașnică, mitingul, picketing-ul, adunarări, demonstrații, procesiune și să fie distinse între ele.

 

Este necesar să se obțină aprobare pentru desfășurarea adunărilor pașnice conform acestui proiect de lege?

 

Nu, spre deosebire de legea în vigoare, prin care orice adunare pașnică de la picketing la demonstrație se desfășoară exclusiv cu aprobare, acum organizatorul adunării este suficient doar să notifice autoritățile locale că intenționează să organizeze o adunare pașnică. Dacă intenția de a organiza o adunare pașnică contravine legii, executivul local poate refuza să o desfășoare, dar numai dacă există motive. În alte cazuri,  dacă este necesar, organul local, ar trebui să ofere organizatorului alte condiții pentru promovare, dar să nu o anuleze.

 

Cu cât timp înainte trebuie să prezinte aceste notificări?

 

Termenele de depunere și examinare a notificării au fost reduse. Pentru notificările unei întâlniri, miting sau picketing, termenul a fost redus la 5 zile lucrătoare, față de cele 15 propuse inițial de noi.

În același timp, perioada în care autoritățile locale trebuie să răspundă unei notificări a fost redusă de la 10 la 3 zile lucrătoare. Termenul de depunere a cererii de aprobare a unei demonstrații sau procesiuni a fost redus de la 15 la 10 zile lucrătoare, iar timpul pentru examinarea acesteia este de la 10 la 7 zile lucrătoare.

 

Ce alte aspecte pozitive sunt reglementate în relația dintre guvern și populație?

 

În proiectul de lege prezentat, au fost stabilite liste întregi de motive pentru a refuza organizarea adunărilor pașnice. De asemenea, proiectul de lege prevede că organele de stat vor fi obligate să acorde asistență organizatorului în desfășurarea adunării pașnice. Sunt excluse interdicțiile și responsabilitățile care limitează activitatea jurnaliștilor, de exemplu, norme care îi obligă să ofere autorităților publice fotografii și înregistrări video de la locul adunării pașnice.

Legea în vigoare nu prevedea norme privind posibilitatea contestării acțiunilor organelor de stat, de exemplu, la refuzul desfășurării adunării pașnice. Noul proiect de lege prevede acest drept.

 

Astfel, acest proiect de lege prevede o cooperare strânsă între stat și popor?

 

Aș dori să menționez că, conceptul propus de Șeful Statului “Statul care ascultă” include nu doar măsuri pentru sporirea încrederii reciproce și îmbunătățirea dialogului guvernării și societății, dar și consolidarea protecției drepturilor fundamentale și libertăților kazahilor. Perfecționarea legislației cu privire la adunările pașnice prevăzută în primul pachet de reforme, împreună cu alte proiecte de lege prioritare, inclusiv cu privire la partidele politice, alegeri, mass-media, sindicate, Parlament și statutul deputaților, administrațiilor locale și autoguvernării din Kazahstan.

Nu este vorba doar despre modificările aduse “Legii privind organizarea și desfășurarea adunărilor pașnice, mitinguri, procesiuni, picketing-uri și demonstrații în Republica Kazahstan” care este în vigoare din anul 1995, ci despre un document conceptual nou care reglementează organizarea și organizarea de adunări pașnice. Acesta definește clar toate formele de adunare pașnică și concepte precum statutul organizatorului, participantului și observatorului, drepturile și obligațiile acestora.

 

Cum credeți, cam cât de repede se va adapta populația la aceste inovații?

 

Practica aplicării normelor noii legi va arăta avantajele și dezavantajele sale, precum și modalități de a elimina posibilele lacune. Orice lege este similară cu un organism viu. Viața nu stă nemișcată și evoluează constant.

Intenționăm să desfășurăm activ instruire pentru toți participanții adunărilor pașnice – cetățeni, organizații neguvernamentale, angajați ai organelor executive locale, precum și ai structurilor de drept.

Planificăm să organizăm o serie de sesiuni de instruire care să includă experți autohtoni și străini. Împreună cu organizațiile neguvernamentale, vom continua munca noastră comună privind organizarea și desfășurarea de seminarii de instruire în alte regiuni rămase din Kazahstan, de îndată ce vor fi scoase restricțiile legate de pandemia de coronavirus.

 

Related posts

Obama: Extra tax scrutiny for conservatives ‘outrageous’

Nine O' Clock

President Iohannis: U.S. soldiers are always very much welcome in Romania

NINE O'CLOCK

President Iohannis attends the informal meeting of the European Council and the EU-Western Balkans Summit in Sofia. “Gov’t and Presidency collaboration in foreign policy is mandatory, not optional”

Nine O' Clock