4.3 C
Bucharest
November 29, 2022
DIPLOMACYWORLD

Interviu cu Ambasadorul Nurbakh Rustemov privind rezultatele primului an de mandat al presedintelui Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev

Anul  2019 a fost pentru țara dumneavostră plin de evenimente politice importante, un loc particular ocupand tranzitia de putere.  Ce ne puteti spune despre acest lucru, cum s-a derulat acest proces?

Așadar, anul 2019 a fost o perioadă a unei noi etape istorice pentru Kazahstan. Pentru prima dată în practica politiii interne a avut loc tranzitia de putere – o problemă cheie și responsabilă a agendei naționale. Momentul său final a fost alegerile prezidențiale, după care Kassym-Jomart Tokayev a câștigat mandatul încrederii publice. Astfel, el a devenit nu doar un șef legitim al statului, dar și a obținut recunoașterea electorală a poporului. Țara a intrat într-o nouă etapă istorică plină de noi speranțe și așteptări.

În același timp, prima experiență în schimbarea puterii supreme întărește atenția personală asupra activităților președintelui K. Tokayev. Și acest lucru este firesc, din moment ce țara se află pe un segment important al istoriei atunci când este expusă traiectoria dezvoltării ulterioare. În plus, a sporit în mod semnificativ atenția internațională asupra proceselor din Kazahstan și a acțiunilor sale pe scena mondială.

Pe 12 iunie 2019, Kassym-Jomart Tokayev și-a asumat oficial funcția de Șef al Statului , stabilind principalele domenii de activitate și prioritățile pentru activitatea aparatului de stat. Fiind un manager cu experiență a construit imediat o linie clară a politicii de stat, a confirmat continuitatea politicii externe și, chiar în timpul inaugurării, a anunțat că va continua să implementeze programele strategice ale primului președinte al Kazahstanului, Elbasy Nursultan Nazarbayev. Și toate noile inițiative vor fi axate pe specificitate și eficacitate.

Pe parcursul acestui an, Președintele K. Tokayev a asigurat un transfer treptat și stabil al puterii, care este o condiție esențială pentru tranzitul puterii. Pe de o parte, el continuă să implementeze cursul de stat în vigoare. Pe de altă parte, a adus un nou impuls, asigurând dezvoltarea evolutivă. Nursultan Nazarbayev, ca lider național, sprijină pe deplin Președintele K. Tokayev asigurând continuitatea puterii, cel de-al doilea lider al Kazahstanului pune un nou vector de dezvoltare guvernamentală bazat pe dialogul cu societatea, pluralismul de opinii și diversitatea opiniilor.

Timpul de tranzit politic în Kazahstan a coincis cu perioada schimbărilor și transformărilor globale, care și-a impus amprenta asupra acțiunilor noului lider kazah. În fața Kazahstanului, de asemenea, a apărut sarcina nu doar de a-și urma calea – ci și din cauza angajamentelor internaționale ale țării de a demonstra imutabilitatea tuturor înțelegerilor cu partenerii, stabilitatea în dezvoltarea actuală și dorința de a deschide noi orizonturi de creștere.

În realitățile în schimbare, K. Tokayev a trebuit să caute noi forme de muncă, dacă este necesar, pentru a menține strategia generală de dezvoltare publică a Republicii Kazahstan.

 

Spuneti-ne care au fost primii pași intreprinsi și inițiativele luate de noul președinte al Kazahstanului?

 

Așadar, în anul 2019 a continuat tendința globală de proteste, care a fost o consecință a tendințelor globale și a expresiei desincronizării proceselor politice și economice. Într-un anumit sens, Kazahstanul a ajuns la o răscruce, deoarece acțiunile puterii depindeau de evoluția ulterioară. Președintele K. Tokayev a refuzat un model simplu de răspuns – “strangerea surubului”, pariind pe un dialog rațional.

 

Au fost proclamate noi paradigme politice interne: “statul care ascultă”, “opinii diferite – o națiune unită” și “reformele economice de succes nu sunt posibile fără modernizarea vieții social-politice a țării”, “un Președinte puternic – un Parlament influent – un Guvern responsabil”.

Conform timpului actual, noi mecanisme au fost introduse în cultura politică. Statul a abandonat practica de a bloca Internetul, de a dispersa violent protestatarii și au avut loc mitinguri autorizate în orașele țării. Puterea inteligentă, bazată pe dialogul deplin și comunicarea poporului, devine o nouă tendință în spațiul politic al țării.

Lumea nu stă pe loc, astăzi sfera comunicațiilor devine una dintre cele mai importante în dialogul guvernării și societății. Fiind un utilizator activ al rețelelor sociale, K. Tokayev oferă cu promptitudine o evaluare a anumitor evenimente actuale care au avut loc în țară. În plus, el a vorbit deschis în toate cazurile de rezonanță, dând un semnal direct cetățenilor, ceea ce ține sub control toate problemele care îngrijorează cetațenii. Datorită acestui fapt, credibilitatea liderului este în creștere.

 

Ce ne puteti spune despre  particularitatea noului model de guvernare a țării și aspectele acesteia pentru dezvoltarea ulterioară a Kazahstanului?

 

În pofida tendinței dialogului și liberalizării, Președintele K. Tokayev a păstrat guvernarea aparatului de stat și disciplina sa executivă. În țară se schimbă treptat formatul evenimentelor oficiale, care devin mai publice. Toate acestea sunt foarte importante din punct de vedere al culturii politice, pașii care pun noi standarde ale modelului comportamental al unității de management ridică standardul pentru elita de guvernământ.

În țară a fost proclamat principiul “statului care ascultă” , se elimină cât mai mult procrastinarile birocratice, iar cetățenii au posibilitatea de a pune direct întrebări organelor abilitate și de a primi rapid răspunsuri la toate aspectele problemelor lor.

O direcție importantă în activitățile președintelui K. Tokayev a fost creșterea încrederii în stat și a eficacității administrației publice. Pentru a depăși aceste probleme, președintele Tokayev a proclamat conceptul de „statul care ascultă”, care a devenit principala filozofie a administrației publice. Astfel, pe baza site-ului prezidențial a fost deschisă recepția virtuală a șefului statului, în structura administrației prezidențiale a fost creată o subdiviziune de lucru cu adresările populației, condusă de asistentul șefului statului. Directorii de toate nivelurile au intrat în rețelele sociale, astfel indicii deschiderii și accesibilității aparatului de stat au crescut semnificativ.

Unul dintre punctele cheie ale agendei prezidențiale a lui K. Tokayev a fost crearea și activitatea Consiliului Național al Încrederii Publice, care include politicieni celebri, figuri publice, economiști și intelectuali. Activitatea Consiliului Național se desfășoară pe domenii politice, sociale și economice, pe ordinea de zi se fac cele mai actuale și mai grave probleme de dezvoltare a statului.

Astfel, liderul Kazahstanului demonstrează o atitudine reală față de dialogul cu societatea și dezvoltarea comună a deciziilor care vor determina dezvoltarea statului. În urma mai multor ședințe cu participarea Președintelui țării, s-a elaborat și adoptat un pachet de reformelor politice importante, care afectează legile cu privire la adunările pașnice, dreptul electoral, legea privind partidele politice și consacrând în practică principiile pluralismului politic.

 

În discursurile sale către cetățenii Kazahstanului, președintele K. Tokayev pune un accent deosebit pe problematica sociala. In acest sens, Domnule Ambasador, ne puteți spune mai multe despre acest aspect?

 

Desigur, pe parcursul anului, președintele K. Tokayev a întreprins un set de măsuri menite să sporească bunăstarea socială atât a unor segmente ale populației, cât și a întregii societăți. În țară a fost efectuată amnistia de credit pentru mamele cu mulți copii, familiile cu copii cu dizabilități, copiii orfani, familiile care și-au pierdut persoana care-i întreținea, în total peste 500 de mii de persoane. Astfel, cetățenii care s-au pomenit în situații dificile de viață au fost scutiți de datorii o singură dată.  Se dezvoltă sistemul de sprijin social al populației. Din acest an au crescut bursele studențești, salariile angajaților din sectorul bugetar-pedagogic, colaboratorii organelor Protecției Civile și organul de aplicare a legii.

Unul dintre principiile lui K. Tokayev: nu numai stabilitatea este importantă, trebuie ca fiecare cetățean al țării să se simtă în siguranță. În scopul consolidării sistemului de protecție a drepturilor omului și securității publice în anul 2019, în mesajul său către poporul țării, liderul Kazahstanului a cerut înăsprirea pedepselor penale pentru trafic de droguri, viol, trafic de ființe umane, braconaj etc.

La solicitarea Președintelui țării, Majilisul Parlamentului a adoptat o serie de modificări legislative importante în aceste direcții. Aceste infracțiuni sunt clasificate ca fiind deosebit de grave și se vor pedepsi sever. Fabricarea ilegală și comercializarea drogurilor se pedepsește cu închisoare de până la 15 ani. Pentru viol a crescut termenul de la 8 la 20 de ani sau pe viață. Pentru traficul de persoane de la 7 la 12 ani. Toate aceste măsuri întăresc în mod semnificativ fundamentul sprijinului populației pentru viziunea presedintelui  K. Tokayev.

Primele luni după tranzit au fost o perioadă de discuții, emoții și așteptări mari de viitor. În plus față de tranzitul politic, care se reflectă în toate procesele din stat, un test suplimentar pe tot parcursul anului a fost o serie de situații de criză din țară, care par să testeze în mod specific statalitatea kazahă pentru rezistență. Toate aceste incidente au făcut doar să întărească Kazahstanul.

Acesta este incidentul din orașul Arys din iunie 2019, cu o populație de peste 75.000 de oameni, unde au explodat depozite militare vechi, care au distrus de fapt infrastructura urbană. K. Tokayev a controlat personal construcția unui nou oraș, astfel încât orașul Arys a fost reconstruit din nou în 3 luni.

Aceasta este și o inundație majoră în mai 2020 în regiunea Turkestan a republicii, unde din 14 localități au fost evacuate peste 31 de mii de persoane. Situația a fost preluată operativ, iar populației locale i s-a acordat sprijin, a fost inițiată reabilitarea operativă a infrastructurii locale.

Aceasta este și o pandemie puternică a noului coronavirus COVID-19, care a înconjurat literalmente Kazahstanul din cauza unei epidemii în țările vecine. K. Tokayev a condus cu încredere kazahii prin lovitura dată în istoria Kazahstanului, starea de urgență introdusă și carantina completă, care a durat 2 luni. Astăzi, țara iese din pandemie cu pierderi minime și își restabilește treptat activitatea.

Încă din primele zile ale președinției, K. Tokayev a propus guvernului Kazahstanului sarcina să dezvolte un set de măsuri pentru stimularea creșterii economice, îmbunătățirea politicilor fiscale și monetare, dezvoltarea antreprenoriatului și sprijinirea producătorilor autohtoni. Atenția președintelui s-a concentrat pe dezvoltarea socio-economică a țării, pe formarea veniturilor bugetului de stat și pe reducerea dependenței economiei din Kazahstan de exporturile de energie.

 

Cum a afectat anunțul pandemiei coronavirusului economia Kazahstanului?

 

Trebuie subliniat faptul că pandemia coronavirusului în 2020 și scăderea cererii globale de resurse de mărfuri au condus la o încetinire accentuată a activității economice în toate țările lumii. Acești factori influențează economia Kazahstanului, numărul de locuri de muncă și bunăstarea poporului. În ciuda tendinței negative la nivel mondial, care are un impact și asupra Kazahstanului, țara are suficiente oportunități bugetar-financiare și rezerve valutare pentru a sprijini afacerile și cererea internă.

Guvernul țării ține situația sub control strict, dispune de toate resursele necesare pentru asigurarea stabilității social-economice în țară. Astfel, rezervele internaționale ale Kazahstanului în valută pentru astăzi constituie peste 30 de miliarde de dolari SUA, iar activele Fondului Național al Republicii Kazahstan depășesc 58 de miliarde de dolari.

Ca răspuns la provocările externe, Președintele K. Tokayev promovează un pachet de măsuri pentru a stimula economia, astfel încât criza actuală ar putea crea condiții pentru diversificarea economiei de dependența excesivă de sectorul petrolului și gazului. BERD se așteaptă la o scădere a PIB-ului Kazahstanului în 2020 cu 3%, în timp ce, ca urmare a pachetului de măsuri economice adoptat în Kazahstan, economiștii internaționali prevăd reluarea creșterii economice în 2021 la 5,5%.

Prin victoria în alegerile prezidențiale, K. Tokayev a asigurat legitimitatea internațională a tranzitului puterii. Toate centrele geopolitice cheie au recunoscut victoria lui Tokayev, demonstrând interesul pentru dezvoltarea stabilă și durabilă a țării. După ce a preluat mandatul, Președintele Tokayev a confirmat cursul de politică externă al țării. Șeful Statului s-a întâlnit cu șefii centrelor geopolitice cheie și ai partenerilor strategici ai Rusiei, Chinei, SUA, țările UE, Asia Centrală și țările islamice.

Pe parcursul acestui an, a fost adoptat un nou concept de politică externă, care a evidențiat prioritățile activității de politică externă a Kazahstanului până în 2030.

Pe lângă direcțiile tradiționale pentru Kazahstan privind politica externă de cooperare constructivă cu partenerii străini, promovarea cooperării internaționale și integrării regionale, inițiativele de consolidare a securității globale din document au evidențiat și noi accente.

O atenție deosebită în noul concept se acordă consolidării componentei economice a politicii externe. Este vorba despre crearea condițiilor externe pentru realizarea potențialului economic al Kazahstanului și găsirea coridoarelor profitabile de tranzit către piețele mondiale în condițiile sancțiunilor, imprevizibilității piețelor mondiale, războaielor comerciale și protecționismului. În noile realități geo-economice globale, Kazahstanul caută optimist noi nișe economice și surse de venit.

Iunie 2020. Acesta a fost primul an. Un an energic al Președinției, care a stabilit dinamica pentru perioada următoare. Președintele Kassym-Jomart Tokayev este în mod constant obsedat de succesiunea cursului primului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev. Statul în ultimul an continuă să urmeze practica anterioară atât în politica externă, cât și în cea internă.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev vorbește în mod constant despre continuitatea cursului Primului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev. În ultimul an, statul continuă practicile anterioare atât în ​​politicile externe cât și în cele interne.

 

Related posts

Thailand lifts emergency decree in Bangkok

Test

ForMin Melescanu welcomes France’s Ambassador on farewell visit

Nine O' Clock

Indonesia volcano death toll climbs to 44

Test