16.1 C
Bucharest
April 12, 2021
ARTS & LEISURE EVENTS EXHIBITIONS

În Kazahstan, data de 10 august marchează pentru prima dată o nouă sărbătoare oficială – Ziua lui Abai

Abai Kunanbaev este un mare poet, compozitor, filosof și fondator al literaturii scrise din Kazahstan, precum și un reformator al culturii în spiritul apropierii de cultura europeană pe baza Islamului luminat.

El a avut un mare impact asupra intelectualității naționale kazahe care a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. In palmaresul său există o mulțime de poezii, cântece, 170 de poezii și 56 de traduceri.

Faimoasa lucrare a lui Abai a fost poemul prozaic „Қара сөз” (în traducerea literală „Simplu (literal — negru) cuvânt”), format din 45 de pilde scurte sau tratate filosofice. În aceste “edificii” se ridică problemele istoriei, pedagogiei, moralității și drepturilor etnice ale kazahilor.

În onoarea aniversării a 175 de ani de la nașterea lui Abai, Președintele Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev a publicat un articol – „Abai și Kazahstanul în secolul XXI”, în care și-a împărtășit gândurile cu privire la relevanța activității lui Abai pentru vremea noastră și ce concluzii ar trebui să tragă poporul kazah din operele poetului.

“Cunoașterea lui Abay este cunoașterea de sine însăși. Și cunoașterea de sine, împreună cu dezvoltarea și educația continuă, oferă înțelepciune. Aceasta este rețeta națiunii intelectuale. În acest sens, este evident că vorbele lui Abai ar trebui să devină un punct de referință al generațiilor”, a declarat  Președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev.

Astăzi se organizează aproximativ 100 de evenimente în toată țara, care vor fi transmise live pe paginile oficiale ale ministerelor de pe Facebook, Instagram și YouTube.

Related posts

George Lowendal Exhibition at MNTR

Nine O' Clock

Bloodhound Gang to perform in Bucharest

Test

Vienna State Opera prima donna in “Eugene Onegin”

Nine O' Clock