14.6 C
Bucharest
October 6, 2022
DIPLOMACYWORLD

Alegeri parlamentare in Kazahstan pe 10 ianuarie: Cetățenii kazahi din România vor putea vota la Ambasada de la București

Cetățenii kazahi din România vor putea vota la alegerile parlamentare din Kazahstan programate pentru 10 ianuarie, la secția de votare de la Ambasada Kazahstanului la București, a anunțat joi ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Kazahstan în România, Nurbakh Rustemov (foto) într-un briefing de presă online.

„Pentru cetățenii care locuiesc în străinătate, 66 de secții de votare au fost create în 51 de țări la birourile de reprezentare ale Kazahstanului în străinătate. Va fi deschisă o secție de votare la Ambasada Kazahstanului în România, în conformitate cu toate normele sanitare actuale ”, a declarat ambasadorul.

Diplomatul a declarat că guvernul său se angajează să organizeze alegeri conform celor mai înalte standarde. „Orice presupuse încălcări vor fi investigate temeinic și vor fi luate măsurile corespunzătoare”, a subliniat el.

Domnul Rustemov a anunțat că începând de joi, Comisia Electorală Centrală din Kazahstan a admis șase partide politice la viitoarele alegeri – Nur Otan, Ak Zhol, Partidul Popular din Kazahstan, Partidul Popular Auyl, Partidul Patriotic Adal și Partidul Național Social Democrat.

La 21 octombrie, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a semnat decretul  care prevede organizarea alegerilor  parlamentare pentru Majilis in 10 ianuarie 2021.

Majilis este camera inferioară a Parlamentului kazah format din 107 deputați aleși pentru un mandat de cinci ani. Camera superioară este Senatul Kazahstanului, cu 47 de membri.

Alegerile anterioare pentru Majilis au avut loc în martie 2016. Șase partide politice au participat la alegeri și trei dintre ele, Nur Otan (82,2%), Partidul Democrat Ak Zhol din Kazahstan (7,18%), Partidul Popular Comunist din Kazahstan (7,14 %),  si-au castigat dreptul de a-si trimite reprezentanti in Camera.

În prezent, partidul Nur Otan are o majoritate de 84 de deputați în Majilis, în timp ce Ak Zhol și Partidul Popular Comunist au câte 7 deputați.

Potrivit ambasadorui Rustemov, perioada alegerilor din Kazahstan este împărțită în trei etape:

-perioada preelectorală (21.10.2020-09.12.2020), timp în care partidele desfășoară activități interne pentru a determina cei mai buni candidați pentru includerea pe listele electorale.

-perioada campaniei va avea loc între 10 decembrie și 8 ianuarie. În această etapă, tuturor partidelor li se vor oferi oportunități egale, cum ar fi accesul la mass-media și organizarea unui program electoral.

-perioada postelectorală începând cu 10 ianuarie 2021, când vor fi înregistrate listele membrilor Parlamentului.

„Toate partidele politice au avut timp să se pregătească pentru viitoarea campanie electorală, să dezvolte o platformă electorală și să îmbunătățească infrastructura partidului. Comisia Electorală Centrală și Procuratura Generală vor monitoriza continuu legalitatea, transparența și corectitudinea alegerilor ”, a declarat președintele Tokayev.

El a amintit reformele pe care le-a întreprins de când a preluat presedintia republicii în iunie 2019, inclusiv modificările aduse legislației electorale, cum ar fi  introducerea institutiei parlamentare a opoziției.

În 2019, Tokayev a semnat un decret care a introdus o cotă obligatorie de 30% pentru femeile și tinerii de pe listele partidelor, în efortul de a-și spori vocea în procesul decizional.

Compoziția reînnoită a parlamentului kazah, a menționat Tokayev, se va concentra pe „sprijin legislativ de calitate pentru reformele sociale și economice din țară”.

Președintele a spus că, în contextul unei crize economice globale provocate de pandemia de coronavirus, Kazahstanul trebuie să ia măsuri eficiente împotriva crizei, asigurând o dezvoltare economică durabilă și îmbunătățind bunăstarea oamenilor.

El a încurajat kazahii să participe la alegeri.

De când a obținut independența, Kazahstanul a ales Parlamentul de șapte ori.

Primele alegeri parlamentare din Kazahstanul independent au avut loc la 7 martie 1994. În acel moment, Parlamentul era format din 177 de deputați. Conform legii actuale, 98 din 107 deputați Mazhilis sunt aleși prin vot direct din listele partidelor, iar nouă sunt aleși de Adunarea Poporului din Kazahstan.

Related posts

Syrian, Iranian officials meet as fresh attacks pummel Aleppo

Nine O' Clock

The 57th Independence Anniversary of the Federal Republic of Nigeria

Nine O' Clock

Senate’s Tariceanu: Romania – trustworthy partner, stability provider within Mediterranean countries’ “extended family”

Nine O' Clock