27.2 C
Bucharest
June 26, 2022
EDITORIAL EDITORIALS IN ROMANIAN OPINION WORLD

1 Decembrie: Kazahstan sărbătorește Ziua Primului Președinte

La 1 decembrie, Kazahstanul marchează Ziua Primului Președinte. Această sărbătoare a fost stabilită ca un semn de recunoaștere a eforturilor depuse de primul președinte al țării, Nursultan Nazarbayev, pentru edificarea unei tari moderne si respectate.

În această zi, in 1991, intr-o perioada complicata pentru aceasta tara, s-au ținut pentru prima dată alegeri, in urma carora  Nursultan Nazarbayev a fost ales președinte al Kazahstanului cu 98,78% din voturile exprimate la alegeri. Această victorie a fost considerate un semn al celei mai înalte încrederi și, în același timp, o alegere responsabilă a locuitorilor din Kazahstan.

Așa cum se întâmplă în multe țări ale lumii – unde primii lideri și părinții fondatori sunt onorați pentru rolul crucial jucat de-a lungul istoriei în dezvoltarea țărilor lor natale, în eforturile de unitate a națiunilor lor și poziționarea lor pe arena internațională ca membri responsabili și voci respectate ale comunității globale – Kazahstanul a ales, de asemenea, să-și celebreze primul președinte.

Această sărbătoare a fost stabilită de senatorii kazahi prin modificările aduse legii relevante a țării privind sărbătorile legale din Republica Kazahstan, adoptate la 14 decembrie 2011, fiind marcata de atunci in fiecare an.

Astăzi, unicitatea modelului de pace și armonie socială construit în Kazahstan este apreciata în întreaga lume, numindu-l „Calea Kazahstanului” sau „Modelul Nazarbayev”.  Această experiență este de mare interes pentru politicienii și oamenii de știință de pe glob, iar ideile și inițiativele primului președinte  al Kazahstanului fac obiectul unor analize aprofundate, constituind totodata si  subiecte ale unor relatari de presa ale institutiilor de mass-media.

Conținutul și esența activităților sale multifuncționale care vizează crearea bazei adevăratei suveranități, construirea unei economii eficiente, crearea unei societăți armonioase și stabilirea priorităților pentru dezvoltarea țării în ultima etapă a istoriei naționale este un motiv bun pentru recunoașterea primului președinte al Kazahstanului-Elbasy ca Tată fondator al statului modern și adevăratul lider al națiunii, așa cum l-a definit poporul kazah însuși.

Fenomenul istoric reprezentat de președintele Nursultan Nazarbayev constă în faptul că a fost capabil să dezvolte potențialul creativ al națiunii și să mobilizeze societatea pentru o dezvoltare dinamica si puternică în viitor.

Viziunea politică bine echilibrată a lui Nazarbayev a consolidat societatea kazahă și și-a îndreptat atenția spre implementarea propriului model de dezvoltare al Kazahstanului. El a reușit să pună în aplicare și să păstreze armonia și stabilitatea interetnică și este, de asemenea, larg creditat ca artizanul creșterii economice impresionante a țării.

Inițiativele sale internaționale în domeniile dezarmării nucleare, luptei împotriva terorismului și dialogului intercivilizațional au contribuit semnificativ la consolidarea păcii și securității internaționale.

Sub conducerea lui N. Nazarbayev, pe baza unei politici externe intelepte „multi-vectoriale”, Kazahstanul a dezvoltat legături strânse și a stabilit parteneriate strategice și extinse cu Rusia, China, Statele Unite, țările Uniunii Europene, lumea islamică, vecinii regionali,  concentrandu-se pe promovarea relațiilor de prietenie cu toate țările lumii, evitand dependența excesivă de marile puteri  si incercand să-și diversifice relațiile.

Abordarea pur pragmatică a lui Elbasy, care include proiecte specifice, menținerea stabilității întregului sistem, planificarea strategică și etapa de dezvoltare, a permis țării să obțină rezultate impresionante în construirea statului în mai puțin de 30 de ani.

Astfel, in  legătură cu procesul continuu de transformare și reforme sistemice profunde în toate sferele societății, a apărut conceptul de „Miracolul Kazah”, al cărui principal creator și autor este Nursultan Nazarbayev.

Politica și strategia sa bine gândite au condus economia kazahă la statutul de una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume.

Datorită contribuției personale a primului președinte și sprijinului puternic al poporului, modelul de dezvoltare al Kazahstanului a devenit renumit în comunitatea mondială. Acest model reprezintă dezvoltarea treptată și constantă a unui stat print-o evoluție dinamică și profundă.

Un alt pas important făcut de primul președinte al Republicii a fost transferul capitalei de la Almaty la Astana, acest oraș devenind în câțiva ani, un centru financiar, de afaceri, inovator și cultural al regiunii eurasiatice.

În scurt timp, noua capitală, născută din voința primului președinte al Kazahstanului, a câștigat statutul de idee națională, a devenit un simbol al independenței și al succesului global al tânărului stat. În discursul său de bun venit dedicat aniversării a 20 de ani de la Nur-Sultan, Elbasy a definit foarte viu și figurativ filosofia de dezvoltare a noii capitale: „Construită în inima Eurasiei, noua capitală poartă o misiune de modernizare colosală. A fost creat aici un nou spațiu, un nou sistem de coordonate, aș spune, un timp nou. Stabilește impulsul pentru reînnoirea totală și nașterea unei noi ordine ”.

„Astăzi, lumea nu are nevoie de opoziție, ci de armonie, dezvoltare și cooperare. Prin urmare, lumina bunătății și a valorilor kazahe emise de capitală se răspândește pe toată planeta și primește o reflecție recunoscătoare ”, a declarat Nazarbayev, potrivit www.akorda.kz.

Pentru toate meritele și dedicația sa ridicată pentru construirea Kazahstanului modern și pentru creșterea credibilității și vizibilității țării în lume, Nursultan Nazarbayev rămâne foarte popular printre cetățenii kazahi.

Sub conducerea sa, tara a devenit primul stat dintre țările CIS și din Asia Centrală care a fost ales de comunitatea globală pentru a găzdui expoziției internaționale – EXPO 2017. Inițiativele sale de menținere a păcii, inclusiv Procesul Astana privind situatia din Siria, au primit recunoaștere internațională . La fel ca și alte evenimente internaționale precum Congresele liderilor religiilor mondiale și tradiționale, Forumul Economic Astana și alte adunări internaționale importante care se desfășoară regulat în capitală. De asemenea, summitul istoric OSCE a avut loc la Nur-Sultan, precum si summiturile aniversare ale Organizatiei pentru Cooperarea Shanghai (SCO) și Organizatiei pentru Cooperarea Islamica (OIC) au fost găzduite de moderna metropola. În plus, la începutul anului 2011, capitala Republicii a găzduit participanții și invitații la cea de-a VII-a editie a Jocurilor Asiatice de Iarnă.

Nu în ultimul rând, eforturile președintelui Nazarbayev în ce priveste neproliferarea și siguranța nucleară au fost lăudate și recunoscute de liderii mondiali. „Kazahstanul este un exemplu excelent al modului în care o țară poate să abandoneze armele nucleare și să obțină o mai mare securitate și prosperitate economică.

După ce a renunțat la armele nucleare, oamenii din Kazahstan au primit garanții de securitate de la toate statele din regiune, ceea ce a contribuit la transformarea Kazahstanului într-una dintre cele mai stabile țări din regiune. După ce a renunțat la armele nucleare, Kazahstanul s-a transformat dintr-o țară care ar fi putut  fi izolată, într-o țară deschisă economiei internaționale și care atrage capital străin ”, a spus fostul președinte american Barack Obama.

În acest sens, trebuie remarcat faptul că, înainte ca Kazahstanul să obțină independența, Nursultan Nazarbayev a demonstrat națiunii sale și întregii lumi îndrăzneala și angajamentul său, închizând poligonul de testare nucleară Semipalatinsk la 29 august 1991.

Această abordare înțeleaptă și viziunea politicii externe, precum și parteneriatele strânse încheiate la cel mai înalt nivel, au ajutat Kazahstanul să fie ales în Consiliul de Securitate al ONU, un alt pas diplomatic major nu doar pentru Astana, ci și pentru întreaga regiune.

Pentru toate realizările de mai sus ale președintelui Nazarbayev, ziua de 1 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istoria Kazahstanului și de aceea este sărbătorită ca Ziua Primului Președinte.

*

Nursultan Nazarbayev s-a născut la 6 iulie 1940 în satul Chemolgan, regiunea Kaskelen, regiunea Alma-Ata, SSR kazah (acum satul Ushkonyr, regiunea Karasai, regiunea Almaty, Republica Kazahstan). În 1967 a absolvit Institutul de Invățământ Tehnic Superior la Uzina Metalurgică Karaganda.

Este doctor în economie, academician al Academiei Naționale de Științe din Republica Kazahstan, profesor onorific și doctor onorific al mai multor universități naționale și străine, precum și autor al numeroaselor cărți și articole științifice.

Potrivit Decretului nr. 887 din 19 martie 2019 „Despre președintele Republicii Kazahstan”, puterile lui Nursultan Nazarbayev în calitate de șef al statului au încetat pe 20 martie 2019.

Related posts

Pope urges Spain to shun secularism

Test

Israel’s former prime minister to be given a state funeral today

Nine O' Clock

H.E. Mr. Grigorios Vassiloconstandakis, the Ambassador of Greece to Bucharest: Romania and Greece, an opportunity to get more from our excellent cooperation

Nine O' Clock